Runar Sjåstad (A): Vil statsråden sørge for at særreglene for fiskeindustrien blir avgrenset til den delen av næringen som er avhengig av fangst fra tradisjonelt fiske (villfisk), slik særreglene opprinnelig var ment for?
Begrunnelse
Arbeidsgivers lønnsplikt under permittering og arbeidstakers rett til dagpenger under permittering er lovfestet i henholdsvis lov om lønnsplikt under permittering og i folketrygdloven § 4-7 med tilhørende forskrifter. Ved permitteringer i fiskeforedlings- og sjømatindustrien gjelder det særregler. Viktigst er at det ikke er lønnspliktdager, noe som gjør det svært billig å permittere. Særreglene er tradisjonelt begrunnet med at råstofftilgangen innenfor denne næringen er mindre forutsigbar enn for de fleste andre næringer. Etter hvert som oppdrettsnæringen har vokst, kan det stilles spørsmål om begrunnelsen for at denne delen av næringen skal ha særregler. For de som bearbeider oppdrettsfisk, er råstofftilgangen langt mer forutsigbar. Flere har pekt på dette den siste tiden, blant annet Norsk nærings- og nytelsesmiddelarbeiderforbund (NNN), ved forbundslederen som i E24 16. november sier:
«(…) særreglene er myntet på den delen av næringen som er avhengig av fangst. Der kan vær og vind, samt en dårlig fangstdag, fort føre til endringer i behov for folk i foredlingsleddet. Dette er ikke en utfordring for oppdrettsnæringen i dag, som vanligvis vet på forhånd hvilke perioder det kan være mindre behov for arbeidskraft i foredlingsleddet».
Derfor mener NNN det bør vurderes om oppdrettsnæringen skal utelukkes fra særreglene om fritak fra lønnsplikt for permitterte, heter det videre. Også forskerne Markussen og Raaum fra Frisch-senteret, problematiserte nylig i Dagens næringsliv begrunnelsen for særregler for sjømatindustri som bearbeider oppdrettsfisk.