Skriftlig spørsmål fra Ola Elvestuen (V) til olje- og energiministeren

Dokument nr. 15:643 (2022-2023)
Innlevert: 07.12.2022
Sendt: 07.12.2022
Besvart: 12.12.2022 av olje- og energiminister Terje Aasland

Ola Elvestuen (V)

Spørsmål

Ola Elvestuen (V): Hvordan vil statsråden sikre at Statnett bidrar til utviklingen av kompetanse for sentralnettet i Norge?

Begrunnelse

Sentralnettet ble bygget med norsk kompetanse og arbeidskraft etter krigen. Etter år 2000 har alle store linjeprosjekter gått til utenlandske entreprenører. Nå roper flere bransjeaktører og Energi Norge varsko mot utviklingen.
Energi Norge mener Statnett har systematisk medvirket til at norsk kompetanse på sentralnettet er blitt bygd ned. Kunnskap og kjennskap til ryggraden i det norske strømnettet sitter nå i stor grad hos utenlandske entreprenørselskap. Krigen i Ukraina har vist hvor viktig mål infrastruktur er i en konflikt. Den viser også viktigheten av å inneha kompetanse for utbygging og reparasjon av kritisk infrastruktur i landet.
Samtidig peker flere aktører i bransjen på lønns- og arbeidsvilkår som en av driverne til at utenlandske selskap kan tilby lavere priser på utbyggingen.

Terje Aasland (A)

Svar

Terje Aasland: Jeg er opptatt av at det jobbes for å både øke og sikre kompetansen blant norske leverandører innen bygging, vedlikehold og reparasjon av transmisjonsnettet. Dette er derfor et tema jeg vil vektlegge i eierdialogen med Statnett. Det er likevel Statnetts styre som har ansvaret for forvaltningen av foretaket, herunder anskaffelser. Det er opp til Statnett å avgjøre hvilke kvalifikasjonskriterier som skal ligge til grunn i anbudsprosesser, i tråd med relevant regelverk.
Statnett har blant annet jobbet godt de senere årene med å legge til rette for at også mindre aktører kan nå opp i anbudsprosesser. Ifølge Statnett går allerede i dag de fleste tildelte kontrakter knyttet til nettprosjekter til norske entreprenører og leverandører. Dette gjelder for eksempel grunnentreprise, bygg, vei, skogrydding og prosjektering. Videre har Statnett opplyst at omtrent 70 pst. av leveransene på utbyggingsprosjekter i 2020 var fra norske leverandører. Statnett er i tillegg kjent med at utenlandske entreprenører benytter norske underleverandører.
Regjeringen vil føre en aktiv politikk for å bekjempe sosial dumping. I tillegg til å være et nødvendig arbeid i seg selv, er dette viktig for at norske og utenlandske bedrifter skal kunne konkurrere om prosjekter på lik linje. På dette området er det min forståelse at mine og Statnetts ønsker om hva vi skal oppnå er sammenfallende. Alle entreprenører som jobber for Statnett er underlagt det samme regelverket knyttet til arbeidsmiljøloven og forskrift om lønns- og arbeidsvilkår. Dette gjelder også for underleverandører.
Statnett har tidligere, men også så sent som forrige uke, bedt norske leverandører om å samarbeide og posisjonere seg for å skaffe seg referanseprosjekter på det spenningsnivået som Statnett planlegger for transmisjonsnettet. Statnett har samtidig opplyst at omfanget av deres aktivitet alene ikke er nok til å skape et fungerende marked i Norge. Jeg deler derfor Statnetts syn om at det er viktig at norske leverandører som ønsker å etablere seg i dette markedet også sikrer seg at de er konkurransedyktige internasjonalt.