Skriftlig spørsmål fra Aleksander Stokkebø (H) til arbeids- og inkluderingsministeren

Dokument nr. 15:708 (2022-2023)
Innlevert: 13.12.2022
Sendt: 13.12.2022
Besvart: 19.12.2022 av arbeids- og inkluderingsminister Marte Mjøs Persen

Aleksander Stokkebø (H)

Spørsmål

Aleksander Stokkebø (H): Vil statsråden, overfor tilbydere av anbudsutsatte tiltak, vurdere å gi økt grad av forutsigbarhet og en bedre varslingstid for eventuelle nedtrekk?

Begrunnelse

Jeg har fått et innspill fra Fretex Jobb, samt Arbeid & Inkludering i NHO Service og Handel, som jeg synes det er verdt å sjekke nærmere.
I skjermede tiltak som AFT/VTA skal det foreligge klare regler for opp og nedtrekk, med 6 måneders skriftlig varsel. Det bidrar til å ivareta bedriftens ansatte og økonomi.
Innen anbudsutsatte tiltak er det ikke en felles rutine etablert spesielt for nedtrekk, og en del fylker gjør månedlige justeringer av rammene. Vi får tilbakemelding om at dette oppleves som utfordrende, da bedriften på kort varsel kan ha for stor bemanning i forhold til rammen. Aktørene melder om at dette kan oppleves som utrygt for ansatte innen anbudsutsatte tiltak, hvor jobbsikkerheten oppleves som lav grunnet raske endringer i rammene.
De samme aktørene anfører at personell med den nødvendige kompetansen (som det individuelle resultatet er avhengig av), trolig vil finne rammene for lite attraktive om vedkommende skal forholde seg usikkerhet og få måneders jobbsikkerhet. Man viser til Anskaffelsesloven § 5, andre ledd, der oppdragsgiver kan stille krav til leverandør som fremmer hensyn til blant annet arbeidsforhold og sosiale forhold. De mener dette kravet også bør gjelde oppdragsgivers tilrettelegging. Innspillet går på å innføre en varslingstid som ivaretar disse hensyn, også for å unngå risiko for en utvikling med bruk av midlertidige ansettelser fremfor faste ansettelser.

Marte Mjøs Persen (A)

Svar

Marte Mjøs Persen: Stortingets bevilgninger til arbeidsmarkedstiltak tilpasses behovene i arbeidsmarkedet mellom år, og noen ganger gjennom året. Arbeids- og velferdsdirektoratet fordeler den vedtatte budsjettrammen mellom fylkene og har ansvaret for å sikre gjennomføring av arbeidsmarkedstiltakene innenfor Stortingets bevilgninger. I 2022 ble budsjettrammen redusert inn i året og ytterligere ved behandlingen av revidert nasjonalbudsjett. Dette har påvirket alle typer tiltak. Reduksjonen i antall deltakere har vært særlig stor for tiltaket midlertidig lønnstilskudd.
Representantens spørsmål gjelder de anbudsutsatte tiltakene. Bl.a. oppfølging, avklaring og arbeidsrettet rehabilitering er anbudsutsatt. I departementets tildelingsbrev til Arbeids- og velferdsetaten gis det føringer om at det skal legges til rette for et levedyktig leverandørmarked for avklarings- og oppfølgingstjenester, blant annet gjennom bruk av rammeavtaler med eksterne tiltaksarrangører. Det skal stilles kvalitets- og resultatkrav til leverandører av tiltak. Dimensjonering og innretning av avtalene med tiltaksarrangørene forvaltes av Arbeids- og velferdsetaten.
I utformingen av etatens rammeavtaler med tiltaksarrangører er ulike hensyn søkt ivaretatt. Det gjelder både behovet for nødvendig forutsigbarhet for leverandørene og at etatens tildeling av arbeidsmarkedstiltak skal være tilpasset den enkeltes behov. Det vil derfor være noe variasjon i innsøkingen til ulike tiltak på bakgrunn av for eksempel brukersammensetningen og lokalt arbeidsmarked. Arbeids- og velferdsdirektoratet opplyser at de tar flere forbehold i avtalene for å sikre etatens behov for fleksibilitet.
For å gi forutsigbarhet til leverandører av anbudsutsatte tiltak opplyser direktoratet at etaten ved inngangen til nytt kalenderår vil gi tiltaksleverandørene beskjed dersom forventet kapasitetsbehov vil avvike fra gjeldende behov. Det skal gi tiltaksleverandørene mulighet til å tilpasse sin bemanning. I 2022 ble det i tillegg lagt til en ytterligere presisering i avtalene som skal styrke kommunikasjonen ved større endringer.
For å øke forutsigbarheten for leverandørene har Arbeids- og velferdsdirektoratet åpnet for å forlenge inngåtte anbudsavtaler med ett år, slik at en leverandør kan levere tiltak i inntil fem år. Dette er maksimalt av hva anskaffelsesregelverket åpner for. Endringen kom etter dialog med bransjen som har pekt på behov for langsiktige avtaler for å ivareta viktig kompetanse og sikre gode arbeidsvilkår for sine ansatte.
Som gjennomgangen over viser er Arbeids- og velferdsdirektoratet bevisst på problemstillingen representanten reiser, og søker å sikre forutsigbarhet for leverandørene samtidig som hensynet til nødvendig fleksibilitet ivaretas.