Skriftlig spørsmål fra Olaug Vervik Bollestad (KrF) til helse- og omsorgsministeren

Dokument nr. 15:731 (2022-2023)
Innlevert: 15.12.2022
Sendt: 15.12.2022
Besvart: 22.12.2022 av helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol

Olaug Vervik Bollestad (KrF)

Spørsmål

Olaug Vervik Bollestad (KrF): Hva vil statsråden gjøre for å være trygg på at pasientsikkerheten -som de ansatte på St. Olavs hospital er sterkt bekymret for - ivaretas og sikres i lys av utfordringene med innføringen av Helseplattformen?

Begrunnelse

Hos NRK kan vi 15.12 lese om bekymringen for pasientsikkerheten i lys av innføringen av Helseplattformen ved St. Olav hospital. De ansatte er bekymret for pasientene, for prøvesvarene og foretakstillitsvalgt er også bekymret for belastningen for de ansatte etter innføringen. Denne bekymringen varslet de ansatte om også før innføringen. St. Olav er nå på femte uke etter innføringen, men forutsetningen før innføringen var at det skulle være normal drift etter fire uker.

Ingvild Kjerkol (A)

Svar

Ingvild Kjerkol: Innledningsvis vil jeg vise til mitt svar 20. oktober i år til stortingsrepresentant Bollestad på spørsmål nr. 85 om bekymring knyttet til innføring av nytt journalsystem i Helse Midt-Norge. Som vist til her er det de regionale helseforetakene og helseforetakene som har ansvaret for at de journal- og informasjonssystemene som benyttes er forsvarlige, og at man ved anskaffelse og utvikling av nye systemer søker å ivareta behovet for effektiv elektronisk samhandling for å sikre god pasientbehandling.
Styret i Helse Midt-Norge RHF følger situasjonen knyttet til innføringen av Helseplattformen tett og fattet senest 15. desember vedtak om å gjøre en ny vurdering av implementerings-planen innen 6. januar neste år.
Helse- og omsorgsdepartementet blir jevnlig orientert av Helse Midt-Norge RHF om situasjonen knyttet til innføringen av Helseplattformen i regionen. På bakgrunn av spørsmålet fra storingsrepresentant Bollestad har jeg innhentet ytterligere informasjon fra Helse Midt-Norge RHF.
Helse Midt-Norge RHF opplyser at St. Olavs hospital og seks kommuner tok Helseplattformen i bruk 12. november, i tråd med innføringsplanen. Som det framgikk av innføringsplanen var det tatt høyde for at det ville bli avdekket feil og justeringsbehov etter innføringen. Utfordringene ved St. Olavs hospital har innen noen områder imidlertid vist seg større enn forventet. Dette gjelder spesielt radiologi og e-meldinger, noe som påvirker de fleste avdelinger ved sykehuset og har skapt utrygghet for om informasjon når fram dit den skal. I tillegg har merkantilt personell opplevd at flere av deres nye arbeidsflyter ikke er hensiktsmessige i kombinasjon med at mye etterarbeid etter blant annet migrering faller på dem. Dette påvirker alt fra pasientlogistikk til datagrunnlaget for rapportering i sykehuset. Årsakene er både tekniske utfordringer, utfordringer med integrasjon mot tredjeparts-systemer, besluttede arbeidsflyter som viser seg å fungere mindre hensiktsmessig, og noe utestående aktiviteter ved sykehuset som ikke ble høyt nok prioritert før innføringen. Opplæring og tilpasning til nye måter å jobbe på tar også lengre tid enn planlagt.
Samtidig meldes det om færre problemer enn forventet i de seks kommunene som innførte Helseplattformen samtidig med St. Olavs hospital. Ansatte med pasientnære oppgaver forteller at de allerede har mer tid til pasienten fordi de kan dokumentere på stedet.
Helse Midt-Norge RHF erkjenner at innføringen ved St. Olavs hospital har satt ansatte i en krevende situasjon og at det er bekymringsfullt at det er kritiske feil og mangler som må utbredes. Jeg har fått opplyst at alle tilgjengelige ressurser for feilretting og optimalisering nå skal settes inn for å sikre kvalitet i løsningen snarest mulig. Det er også gjort avtale om å hente inn flere ressurser med kompetanse på systemet. Helse Midt-Norge RHF følger utviklingen tett gjennom det felles regionale innføringsprosjektet.
Helse Midt-Norge RHF opplyser at det er iverksatt tiltak som skal bidra til å ivareta pasientsikkerheten og understøtte muligheten til normal drift ved St. Olavs hospital. De opplyser også at mange av løsningene i Helseplattformen er bra og fungerer.
Helseplattformen og St. Olavs hospital har i fellesskap utarbeidet en prioritert liste over feilrettinger og endringer som skal gjøres i løsningen for å stabilisere og optimalisere denne. I denne perioden er det viktig at pasientsikkerheten og effektiv drift blir ivaretatt. De to viktigste områdene som det arbeides med nå er e-meldinger og radiologi. For e-meldinger omhandler dette forbedring av funksjonalitet og overvåking av meldingstrafikken innen hovedområdene epikriser, henvisninger og radiologisvar. Radiologi er det området med størst kritikalitet, og det har vært behov for betydelige endringer av funksjonalitet for å oppnå tilstrekkelig effektivitet innen radiologi-området. Alle tilgjengelige ressurser i Helseplattformen med bistand fra systemleverandøren er satt inn med mål om å rette feilene. Arbeidet styres av en styringsgruppe bestående av toppledelsen i Helse Midt-Norge RHF, St. Olav hospital og Helseplattformen.
Det er opprettet innsatsgrupper innenfor de sentrale utfordringsområdene. I tillegg til e-meldinger og radiologi opprettes det nå grupper innenfor områder som trenger forbedring raskt, som merkantilt, legemidler, legearbeidsflyt, sykepleie og rapportering. Disse styres av den samme styringsgruppen som nevnt over. Rapporteringen til styret i Helse Midt-Norge RHF baserer seg på dette arbeidet og sørger for at styret hele tiden kan følge situasjonen tett.
Styret i Heles Midt-Norge RHF vil gjøre en ny vurdering av implementeringsplanen for Helseplattformen i ekstraordinært styremøte 5. januar 2023.