Skriftlig spørsmål fra Kristoffer Robin Haug (MDG) til justis- og beredskapsministeren

Dokument nr. 15:870 (2022-2023)
Innlevert: 04.01.2023
Sendt: 04.01.2023
Besvart: 10.01.2023 av justis- og beredskapsminister Emilie Mehl

Kristoffer Robin Haug (MDG)

Spørsmål

Kristoffer Robin Haug (MDG): Kan justisministeren gi en oversikt over rettssaker eller andre juridiske prosesser i domstolene de siste 20 årene der Staten, formelt eller uformelt, har reist spørsmål ved dommeres habilitet på bakgrunn av partipolitisk tilknytning (Det bes om at oversikten inkluderer hvilke partier som har vært berørt i hver enkelt sak, og om en redegjørelse for når og hvordan Staten som part i rettssaker tillegger partitilknytning vekt i forbindelse med habilitetsvurderinger)?

Begrunnelse

Den 29. desember kom Oslo tingrett med en kjennelse som stanset den planlagte igangsettelsen av lisensfelling av ulv i de fire revirene Hornmoen, Rømskog, Bograngen og Slettås. I kjennelsen framgår det at tingretten inntil videre har «besluttet å stanse jakten – med den rettslige konsekvens at staten og underordnede etater med jaktmannskap midlertidig forbys å igangsette ulvejakten inntil annerledes avgjørelse måtte bli fastsatt gjennom rettsapparatet.»
Tingrettsdommer Atle Torvund, som ledet rettsforhandlingene, har nå valgt å trekke seg fra videre behandling av saken etter at det har blitt reist spørsmål om habiliteten hans. Bakgrunnen for habilitetsspørsmålet er at Torvund tidligere har vært aktiv i Miljøpartiet De Grønne.
Klima- og miljødepartementet har bekreftet overfor TV2 at Staten skrev følgende i sin begjæring om forhandlinger: “Dersom tingretten legger opp til at tingrettsdommer Torvund skal lede rettsmøte er det nødvendig at han gir en nærmere redegjørelse for sitt engasjement i MDG og MDGs/lokallagets engasjement i ulvedebatten. Staten vil deretter ta stilling til om det er grunnlag for å reise innvendinger mot hans habilitet”.
Flere jurister har vært kritiske til tingrettens beslutning om å bytte dommer i ulverettsaken, blant andre advokat John Christian Elden og tidligere lagrettsdommer Anders Bøhn.
Slik spørsmålsstiller har forstått det er det uvanlig at staten reiser spørsmål ved dommeres habilitet. Domstolene skal være mest mulig uavhengige fra statsmakter som Stortinget og regjeringen. Det er etter undertegnedes syn viktig at maktfordelingsprinsippet opprettholdes i størst grad ved at terskelen for innsigelser og inngrep i domstolsprosesser holdes svært høy.

Emilie Mehl (Sp)

Svar

Emilie Mehl: Det finnes ikke en slik oversikt, og det er heller ikke praktisk mulig å hente ut en slik oversikt. Departementet har vært i kontakt med både Domstoladministrasjonen og Regjeringsadvokaten i anledning spørsmålet.