Andreas Sjalg Unneland (SV): Er arbeidet med halliksaker for politiet avhengig av ildsjeler og enkeltpersoners ønske om å etterforske dette, mer enn det er resultatet av overordnet styring og ledelse, og vil regjeringen iverksette tiltak for at politiet skal prioritere høyere arbeidet med halliksaker?
Begrunnelse
Dagbladet har funnet 10 halliknettverk som opererer over hele landet. Etterforskere i politiet som jobber med menneskehandel sier til Dagbladet at den omfattende hallikvirksomheten øker risikoen - også for menneskehandel.
Politiet understreker at dersom man slår ned på hallikvirksomhet reduserer risikoen for at mennesker blir ofre for menneskehandel. Bjarte Schrøen i Vest politidistrikt sier at:
«Menneskehandel og halliksaker går hånd i hånd. Du har ikke menneskehandel til prostitusjon uten hallikvirksomhet».
Når det kommer til om disse sakene sier Schrøen:
«Jeg tror norsk politi har et uforløst potensial når det gjelder arbeid mot menneskehandel og hallikvirksomhet. Det er veldig avhengig av ildsjeler og enkeltpersoners ønske om å etterforske dette, mer enn det er resultatet av overordnet styring og ledelse».
Etterforskningsleder i Sør-Øst politidistrikt med ansvar for menneskehandelsaker Sindre Kleppe uttaler til Dagbladet at:
«Halliksaker er ikke vanskelig etterforskning, de må bare prioriteres. Det er annerledes enn med narkotika, hvor alt er skjult. Her ligger veldig mye åpent på nettet, med telefonnummer og hvilken by kvinnene oppholder seg i, fordi de må få kontakt med kundene som ønsker å kjøpe sex».
Prostitusjonsforsker og professor i kriminologi May-Len Skilbrei ved Universitetet i Oslo er tydelig på at langt flere enn i dag kunne vært dømt.
Riksadvokaten legger føringer for hva norsk politi skal prioritere. De siste ti årene har Riksadvokaten nevnt menneskehandel i alle sine årlige tildelingsbrev. Europarådets ekspertgruppe mot menneskehandel, GRETA, fastslår at prostitusjon dominerer flertallet av menneskehandel-saker. Når halliksaker er så tett koblet opp mot menneskehandel er det naturlig at dette også prioriteres høyt.
Ser man til Sverige har de tre ganger så mange domfellelser i halliksaker enn Norge som har i snitt 10 domfellelser etter hallikparagrafen per år. Når det kommer til sexkjøp ble 61 straffet i Norge i fjor. I Sverige ble omlag 1070 straffet. Justert for folketall er svenskene altså mye mer offensive til å bruke dette verktøyet for å få bukt med menneskehandel. Det er urovekkende at vi har et så uforløst potensialet i Norge. I lys av disse kartleggingene er det naturlig at det iverksettes tiltak for å følge opp disse sakene bedre.