Skriftlig spørsmål fra Liv Kari Eskeland (H) til arbeids- og inkluderingsministeren

Dokument nr. 15:899 (2022-2023)
Innlevert: 06.01.2023
Sendt: 06.01.2023
Rette vedkommende: Justis- og beredskapsministeren
Besvart: 13.01.2023 av justis- og beredskapsminister Emilie Mehl

Liv Kari Eskeland (H)

Spørsmål

Liv Kari Eskeland (H): Vi høyrer statsråden i fleire innlegg beskriv at næringslivet har behov for kvalifisert arbeidskraft. Det tek tid å utdanne og etterutdanne spesielle kategoriar i Noreg, og vi er derfor avhengig av å hente denne kompetansen i utlandet. Men framleis, sjølv etter lovnad om forbetring, går prosessane svært tregt, og aktuelle kandidatar er i ny jobb andre stader i verda, før norske styresmakter har fått prosessert dei nødvendige søknadene.
Kva vil statsråden gjere for å betre situasjonen?

Begrunnelse

Frå aktørar i bransjen har vi fått følgjande situasjonsskildring:

"Det er 2,5 måneders ventetid til å booke time i SUA Bergen og levere søknaden for visum faglært arbeidskraft.
Det er også 2,5 måneders ventetid å booke et nødvendig oppfølgingsmøte for ansatte utenfra EU etter ankomst til Norge (polititime for å registrere seg, ta bilde, fingeravtrykk og bestille oppholdskort). Det betyr at vår ansatt er uten skattekort, fastlege, eller mulighet til å åpne bankkonto i minimum 2,5 måneder etter ankomst til Norge.
Vi sjekker booking portalen hver dag og det er ingen timer i nær fremtid tilgjengelig. Før jul var det ikke mulig å booke – timebooking var stengt og ingen timer var åpne før 2023. Vi sjekket tilgjengelighet i romjulen, da viste systemet at noen få timer hadde blitt gjort tilgjengelig i januar og i februar – men disse var allerede booket, og første mulige ledige time var i midten av mars. P.t. er altså tidligste time vi kan booke i midten av mars.
Dette betyr i realiteten at visumprosessen tar i snitt 4 måneder, men at hele prosessen nå tar 6,5 måneder for å få levert inn og prosessert en søknad, og 8,5 måneder for at det formelle er i orden fra man startet søknadsprosessen til registrering hos politi er ferdig."

Emilie Mehl (Sp)

Svar

Emilie Mehl: Spørsmålet dreier seg om kapasitet og prioriteringer i utlendingsforvaltningen og er derfor oversendt meg fra arbeids- og inkluderingsministeren for besvarelse.
Jeg er opptatt av at saksbehandlingstidene i utlendingsforvaltningen skal kortes ned, og ambisjonen er at den totale tiden i utlendingsforvaltningen for søknader om
oppholdstillatelse som faglært normaliseres til om lag 30 dager, slik det var før 2020. Denne forventningen er derfor stilt både til UDI og politiet i tildelingsbrevene for 2023.
Jeg viser i denne sammenheng også til mitt tidligere svar på spørsmål til skriftlig besvarelse om samme problemstilling, jf. Dokument nr. 15/2323(2021-2022).
I mitt tidligere svar fra juni 2022 viste jeg til virkningene av pandemien og resultat av innreiseregelverket og føringer det ga om prioritering og saksbehandling, og til hva UDI rapporterte om saksbehandlingen av disse sakene for første tertial 2022. UDI varslet da at det kom til å ta noe tid å komme ned til 30 dagers ventetid i alle saker, men de mente at dette skulle være mulig i løpet 2022.
UDI opplyser nå at de fortsatt jobber for å få ned ventetidene, men at det tar lengre tid å komme ned til 30 dagers ventetid for alle saker enn tidligere forventet, og at gjennomsnittlig ventetid fortsatt er på fire måneder. Når det gjelder årsaker til dette viser UDI bl.a. til at det har kommet inn flere søknader enn forventet. Fra 2021 til 2022 har det vært en økning på nærmere 2 000 søknader. Videre viser UDI også til at det er avdekket et noe større omfang av falske dokumenter i porteføljen, som medfører at enkeltsaker trekker opp den gjennomsnittlige saksbehandlingstiden. Det er bl.a. avdekket flere tilfeller der søkere har falske diplomer, og det er svært tid- og ressurskrevende å undersøke og utrede saker med falske dokumenter.
UDI viser videre til at de etterstreber å ha gode nok digitale løsninger der de er tilgjengelig for arbeidsgivere og arbeidstakerne og kan imøtekomme næringslivets behov. Generelt har ventetiden blitt noe redusert gjennom høsten 2022, men det varierer regionalt mellom politidistriktene.
Jeg forstår at saksbehandlingstiden er betydelig lenger enn hva næringslivet forventer, og at dette er en ulempe for næringslivet. Jeg har imidlertid tillit til at UDI, sammen med politiet, jobber for å finne de beste tiltakene for mest mulig effektiv saksbehandling innenfor de rammene som er gitt av Stortinget og departementet.
Jeg vil fortsatt følge utviklingen i saksbehandlingstidene tett gjennom styringsdialogen departementet har med UDI og politiet.