Rasmus Hansson (MDG): Regjeringen hovedprinsipp om at prosjekter som mottar støtte gjennom det næringsrettede virkemiddelapparatet skal ha en plass på veien mot omstillingsmålet for 2030 og at Norge skal være et lavutslippssamfunn i 2050, er bl.a. lagt inn i tildelingsbrevet til Eksportfinansiering i Norge (Eksfin).
Kan statsråden konkretisere hva det nye prinsippet betyr for vurdering av støtte til prosjekter som har klimaeffekt, og hva prinsippet betyr i praksis for Eksfins vurdering av søknader om lån og garantier til petroleumsrelaterte prosjekter?
Begrunnelse
Selv om andelen har gått ned de siste årene, har det næringsrettede virkemiddelapparatet, blant andre Innovasjon Norge og Eksportfinansiering i Norge (Eksfin), fortsatt en betydelig andel petroleumsprosjekter i sin portefølje. Samtidig har næringsministeren varslet at virkemiddelapparatet skal vris tydelig i grønnere retning. I NFDs budsjettproposisjon for 2023 (Prop. 1 S (2022-2023)) står følgende:
"Regjeringen vil (...) innføre et hovedprinsipp om at prosjekter som mottar støtte gjennom det næringsrettede virkemiddelapparatet, skal ha en plass på veien mot omstillingsmålet for 2030, og at Norge skal være et lavutslippssamfunn i 2050".
Det står imidlertid også at dette hovedprinsippet “ikke [er] til hinder for å støtte gode prosjekter i petroleumsnæringen”. Det framgår imidlertid ikke av proposisjonen hva “gode petroleumsprosjekter” er.
Dette hovedprinsippet fremgår også av Eksfins tildelingsbrev for 2023, der det står at Eksfin skal prioritere “å utløse lønnsomme prosjekter som bidrar til økt eksport og grønn omstilling, bl.a. relatert til områdene som er pekt ut i regjeringens veikart for et grønt industriløft”, og at “det skal være et hovedprinsipp at prosjekter som får finansiering, skal ha en plass på veien mot omstillingsmålet for 2030 og at Norge skal være et lavutslippssamfunn i 2050.”