Skriftlig spørsmål fra Irene Ojala (PF) til helse- og omsorgsministeren

Dokument nr. 15:986 (2022-2023)
Innlevert: 12.01.2023
Sendt: 13.01.2023
Besvart: 18.01.2023 av helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol

Irene Ojala (PF)

Spørsmål

Irene Ojala (PF): Kan helse- og omsorgsministeren forsikre Stortinget om at Helse Nord RHF ved gjennomføringen av denne anbudsrunden ivaretar pasientenes beste og sikrer at samiskspråklige pasienter fortsatt skal få tilrettelagte og dermed likeverdige tjenester?

Begrunnelse

I følge Altapostens nettavis 12. januar har Helse Nord RHF gjennomført en anbudskonkurranse om avtaler med rehabiliterings- og habiliteringsinstitusjoner i helseregionen og tatt en beslutning som vil få store konsekvenser for pasientene i den nordlige delen av Helse Nords område.
Det vises i artikkelen til bekymring for at Helse Nord nå tar beslutninger som gjør at pasientene står i fare for å miste sitt rehabiliteringstilbud i Finnmark, og at det vil føre til økt pasienttransport, reisebelastning og dermed økte utgifter, samt avvikling av sterke og kompetente fagmiljøer og tap av arbeidsplasser. Det er også bekymring for hvilke konsekvenser det vil ha for den samiske kompetansen når tilbudet flyttes ut av Finnmark.
Det vises i denne sammenheng til hovedkravet i ILO-konvensjonen nr. 169 artikkel 25 nr. 1 om at urfolk skal gis tilfredsstillende helsetjenester, slik at også urfolk kan nyte av best mulig fysisk og mental helsemessig standard.

Ingvild Kjerkol (A)

Svar

Ingvild Kjerkol: Helse- og omsorgsdepartementet har i forbindelse med ovennevnte spørsmål bedt Helse Nord RHF om å opplyse denne saken nærmere.
Helse Nord RHF informerer om at de har forutsatt et tjenestekjøp innenfor samme økonomiske budsjettramme som tidligere rehabiliteringsavtaler. Som følge av at flere aktører har satt opp prisene, er samlet volum redusert med ca. 9 %. Samtidig er kravet til kompetanse og bemanning økt, sammenliknet med tidligere avtaler.
Etter evaluering av tilbudene er omfanget av tjenester redusert for Helsepartner Rehabilitering både for lokalisasjon Alta og Skibotn, henholdsvis med 10,9 mill. kr/år og 4,1 mill. kr./år, mens omfanget av tjenestekjøp hos f.eks. ViGØR Rehabiliteringssykehus i Tromsø er økt. Økningen skyldes blant annet økt antall dagopphold, hvor ViGØR er eneste leverandør av denne typen tjenester i Tromsø-regionen.
I kravspesifikasjonen som ligger til grunn for anskaffelsen informeres det om Helse Nords særlige ansvar for den samiske befolkningen, og det stilles krav om at tilbyderne skal tilegne seg samisk kulturforståelse og ivareta retten samiske pasienter har til å snakke sitt eget språk. Dette er vektlagt som en del av kvalitetsvurderingen.
Alle leverandørene som er tildelt avtale har dokumentert at de enten har samisktalende personell, samarbeid med SANKS, kurs eller godkjente tolketjenester for at samisk kulturforståelse og språk skal bli ivaretatt.
Avstand til behandlingssted er vurdert i evalueringen. Som følge av vridning i sammensetning av tjenestekjøpet vil flere pasienter i Finnmark fraktes med fly til behandlingssted. For flere av pasientene vil dette gi kortere reisevei i tid.
Avslutningsvis så vil jeg nevne at Helse Nord RHF vurderer at samiskspråklige pasienter fortsatt vil få tilrettelagte og likeverdige tjenester, på lik linje med den øvrige befolkningen.