Alfred Jens Bjørlo (V): Kva er status for arbeidet med å nå måla som vart sette i handlingsplanen for kliniske studie 2021-2025, og korleis vil statsråden sikre at målet om 15 prosents årlig auke i kliniske studie blir nådd, sett i lys av at sjukehusøkonomien er strammare og det ikkje er løyvd øyremerka midlar til dette formålet?
Begrunnelse
I januar 2021 la Solberg-regjeringen fram en handlingsplan for kliniske studier, som presenterte en rekke mål for bruk av kliniske studier i norsk helsevesen frem mot 2025. I planen ble det blant annet fastsatt en målsetning om at minst 5 prosent av pasienter i spesialisthelsetjenesten skal delta i kliniske studier. I tillegg ble det satt ni overordnede målsetninger, som blant annet skulle sikre økte muligheter for deltakelse i kliniske studier for pasientene, samt styrket samarbeid mellom tjenesten, næringslivet og internasjonale aktører. Generelt skulle helsevesenet rustes for kliniske studier, gjennom styrket infrastruktur, kunnskap og kompetanse.
Likevel vet vi at handlingsplanens mål om en 15 % økning i kliniske studier per år ikke ble nådd i fjor. Det samme målet, altså 15 % økning, er satt i oppdragsbrevet til sykehusene for 2023, selv om det ikke er satt av øremerkede midler til dette og sykehusøkonomien er enda strammere i år. I statsrådens sykehustale i 2023 uttrykte hun behov for å kutte i budsjettene til sykehusene. Statsrådens beskjed var at sykehusene må «se på hva vi skal slutte med å gjøre». Arbeidet med kliniske studier er ofte assosiert med merarbeid og økte ressurser frem til studiene er etablert. Usikkerhet i oppstartsfasene krever handlingsrom og fleksibilitet for klinkerne som er involvert i studien, noe som erfaringsmessig blir nedprioritert i trange sykehusbudsjetter.