Abid Raja (V): Hva legger statsråden i begrepet «total makeover» av forsknings- og høyere utdanningssektoren, og hvordan vil statsråden sørge for at en gjennomgang av forskningspolitikken blir helhetlig dersom det samtidig skal gjøres endringer underveis på sentrale områder?
Begrunnelse
Ved inngangen til året oppsummerte statsråden for forskning og høyere utdanning sitt arbeid med sektoren som en «total makeover», og varslet flere større endringer i tiden framover. Det siste året har statsråden kastet styret i Forskningsrådet, innført studieavgift for studenter utenfor EU/EØS og varslet strammere økonomiske tider for forskning og høyere utdanning. Samtidig har det blitt levert flere rapporter om viktige saker for sektoren, som også er omtalt i Langtidsplanen for forskning og høyere utdanning (LTP) som Stortinget har til behandling.
I LTP varsles det også en større gjennomgang av forsyningssystemet som skal munne ut i en stortingsmelding. Regjeringen skriver at denne skal basere seg på en gjennomgang av Forskningsrådet, men også se de forskningutøvende sektorene i sammenheng med hverandre og med NFR sine funksjoner. Som regjeringen selv skriver, påvirker endringer i de forskningsutførende sektorene Forskningsrådet og samspillet mellom rådet og sektorene. Dette gir grunn til å se helhetlig på sektoren.
Likevel vil regjeringen sette i gang endringer i sektoren før denne helhetlige gjennomgangen er tatt, fordi enkelte tema er «modne for tiltak». Dette inkluderer ifølge regjeringen områder som internasjonalt samarbeid, FoU i næringslivet og koordinering av forskningspolitikk, som er sentrale områder av forskningspolitikken i dag.