Marius Arion Nilsen (FrP): I sørlandske medier det siste året har det vært mange historier om utfordringer fra barnevernet i Agder. Flere av sakene har omhandlet mangelfulle tilbud til barnevernsbarn, grov vold, knivstikkinger, narkotikasalg, brannstifting og mer. Antallet barnevernsinstitusjoner er uforholdsmessig høy i Agder, med over 22 % av barnevernplassene i landet, målt mot Agders under 5,6 % av befolkningen.
Forstår regjeringen utfordringene, og vil regjeringen ta grep for å få antallet barnevernsplasser i Agder ned til et håndterlig nivå?
Begrunnelse
I Agder er det 14 barnevernsinstitusjoner med til sammen 50 avdelinger. I Norge er det kun Oslo og Viken som har flere barnevernsavdelinger enn Agder.
Til sammenligning har Vestfold og Telemark, med over 100 000 flere innbyggere enn Agder, kun 29 barnevernsavdelinger.
Målt mot befolkningstallet har Agder fire ganger så mange plasser som befolkningstallet skulle tilsi, og i tillegg er uforholdsmessig mange av de mest utfordrende brukerne også lagt til Agder.
I 2022 rykket politiet nærmest daglig ut for å bistå barnevernet i Agder. Antall utrykninger i denne kategorien har mer enn doblet seg siden 2015.
Hendelser tilknyttet barnevernsavdelinger i Agder skaper en stor arbeidsbelastning for politiet.
Politiet i Agder la 31.1.23 fram sine vurderinger av de mest alvorlige truslene som politiet på Agder jobber med, hvor forhold rundt barnevern og institusjoner ble trukket fram som en utfordring.
Ungdommene omtales som en særlig sårbar gruppe – samtidig som flere av ungdommene er gjengangere hos politiet.
I trusselrapporten fra politiet leser vi om barnevernsungdommene:
«Enkelte av dem er sentrale aktører i kriminelle ungdomsmiljøer.»
Politiet er selv svært bekymret over utviklingen.
Ungdom på institusjoner omtales som pådrivere bak voldskriminalitet og omsetning av narkotika, hvorav politiet uttaler følgende til Agderposten: Det bekymrer oss veldig. Vi ser skjebnen bak mange av barna vi håndterer, og derfor bekymrer dette oss ekstra. Ikke bare ser vi en negativ utvikling hos dem, men ser også at det øker mye i omfang - Bård Austad, politiinspektør i Agder politiet.
Informasjonsflyten mellom de forskjellige aktørene er også kritikkverdig, noe som gjør jobben til politiet enda mer vanskelig, og utfordrende og potensielt voldsparate ungdommer kan dermed flyttes til Agder, uten at politiet informeres.
Ikke bare politiet er utelatt fra informasjonsflyten, men både kommunene og byene etterlyser mer informasjon.
– Dette kan vært potensielt farlige ungdommer som oppholder seg i vårt distrikt, uten at vi vet det, sa Johanne Benitez Nilsen, kriminalitetsforebyggende koordinator i Kristiansand til Fædrelandsvennen.
https://www.agderposten.no/nyheter/i/APpgan/mer-enn-dobling-i-utrykninger-til-barnevern