Skriftlig spørsmål fra Marian Hussein (SV) til helse- og omsorgsministeren

Dokument nr. 15:1307 (2022-2023)
Innlevert: 09.02.2023
Sendt: 10.02.2023
Besvart: 16.02.2023 av helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol

Marian Hussein (SV)

Spørsmål

Marian Hussein (SV): Hva vil helseministeren gjøre for at RHF-ene skal følge de klare styringssignalene som er gitt for styrking av ideelle leverandører, og hvorfor er ikke veilederen om anskaffelse av helse – og sosialtjenester fra ideelle organisasjoner benyttet?

Begrunnelse

Helse Sør-Øst RHF (HSØ) har 15. januar 2023 kunngjort en åpen konkurranse for private leverandører om kjøp av behandlingstilbud innen tverrfaglig spesialisert rusbehandling (TSB) i Sørlandet sykehusområde. I kunngjøringen utrykkes det eksplisitt at både ideelle og kommersielle leverandører som kan yte tjenesten innenfor sykehusområdet, kan levere tilbud.
Velferdstjenesteutvalget sin kartlegging tydet på at åpne konkurranser i realiteten innebærer en favorisering av kommersielle framfor ideelle virksomheter, alt annet likt. Utvalget uttrykte at over tid kan bruk av åpne anskaffelser medføre at ideelle aktører forsvinner som leverandører av offentlig finansierte velferdstjenester (NOU 2020:13, s. 99).
Utvalget dokumenterte at åpne konkurranser har medført stor reduksjon av ideelle aktører sin andel av driftsinntektene for private leverandører av spesialisthelsetjenester de siste årene. Kommersielle aktører sin del har økt tilsvarende og utenlandske konsern har mer enn doblet sin del fra 11 til 25 % (NOU 2020:13, s. 318).
Denne faktiske desimeringen av ideelle aktører har skjedd, selv om det over tid har vært bred politisk enighet i Stortinget om å bevare de ideelle tjenestetilbudene innen velferdsstaten. Den brede politiske enigheten er konkretisert på mange vis. Blant annet har ulike regjeringer etablert samarbeidsavtaler med ideell sektor om leveranser av helse- og sosialtjenester, og nåværende regjering har satt ned Avkommersialiseringsutvalget, med formål å utrede hvordan kommersiell drift kan fases ut i ulike skattefinansierte velferdstjenester.
Helseministeren har i svar på skriftlig spørsmål 12.12.2022 uttalt at:

«… det gjennom de siste årene er stilt mange krav til de regionale helseforetakene som skal bidra til å ivareta de ideelle aktørenes rolle i spesialisthelsetjenesten og ta i bruk handlingsrommet innenfor gjeldende rett til å kjøpe tjenester fra ideelle leverandører. Disse kravene gjelder fremdeles. I januar 2018 ble de regionale helseforetakene, med unntak av Helse Nord RHF, pålagt å reservere nye konkurranser for ideelle tjenesteleverandører innenfor tverrfaglig spesialisert rusbehandling, i den grad de regionale helseforetakene anser at de rettslige vilkårene er oppfylt.»

Ingvild Kjerkol (A)

Svar

Ingvild Kjerkol: Som representanten viser til, er det gjennom de siste årene stilt mange krav til de regionale helseforetakene som skal bidra til å ivareta de ideelle aktørenes rolle i spesialist-helsetjenesten og ta i bruk handlingsrommet innenfor gjeldende rett til å kjøpe tjenester fra ideelle leverandører. De regionale helseforetakene har inngått flere avtaler med ideelle aktører gjennom 2022. Helse Vest RHF har inngått nye avtaler om rusbehandling, og alle de fem leverandørene er ideelle. I forbindelse med avviklingen av godkjenningsordningen i fritt behandlingsvalg har Helse Sør-Øst RHF utvidet sine avtaler innen psykisk helsevern, og flertallet av leverandørene er ideelle.
Regjeringen vurderer om det skal inngås en generell samarbeidsavtale med ideell sektor om helse- og sosialtjenester.
For å kommentere forholdene som representanten tar opp i begrunnelsen til spørsmålet, har departementet innhentet opplysninger fra Helse Sør-Øst RHF.
Helse Sør-Øst RHF viser til at de har avtale med 22 private leverandører innen TSB, hvor samtlige leverandører er ideelle. 21 av avtalene ble inngått i 2013 gjennom en konkurranse som var reservert for private ideelle leverandører. Innen psykisk helsevern har Helse Sør-Øst RHF 11 avtaleparter, hvorav 10 er ideelle leverandører. Innen tverrfaglig spesialisert rehabilitering har Helse Sør-Øst RHF løpende avtale med 29 private leverandører, hvorav tilnærmet halvparten er ideelle virksomheter. Samlet for disse tre områdene utgjør avtalene med private ideelle leverandører om lag 80 prosent av total økonomisk verdi.
Helse Sør-Øst RHF kunngjorde 15. januar 2023 en åpen konkurranse for private leverandører om kjøp av behandlingstilbud innen TSB i Sørlandet sykehusområde. Det er flere forhold som ligger til grunn for Helse Sør-Øst RHFs beslutning om å ikke reservere konkurransen for ideelle leverandører:

- Anskaffelsen er avgrenset til ett geografisk område, med en fordeling av kunngjort volum mellom to ulike tilbydere. Dette begrenser i seg selv antall mulige tilbydere.
- Utlysningen gjelder for en relativt kort tidsbegrenset periode (frem til Helse Sør-Øst RHF skal foreta en større anskaffelse innen TSB gjeldende fra 01.01.2025). Dette vil kunne begrense antall tilbydere som er interessert i å delta i konkurransen.
- For å ha tilstrekkelig kapasitet ved avvikling av godkjenningsordningen i fritt behandlingsvalg har utlysningen korte frister. Ordningen ble vedtatt avviklet i desember 2022, og Helse Sør-Øst RHF har vurdert at tilbudet i anskaffelsen må være på plass fra sommeren 2023. Den begrensede tiden leverandører har til å utforme og ev. etablere et tilbud vil sette begrensninger for antall mulige tilbydere.