Skriftlig spørsmål fra Lars Haltbrekken (SV) til olje- og energiministeren

Dokument nr. 15:1310 (2022-2023)
Innlevert: 10.02.2023
Sendt: 10.02.2023
Besvart: 16.02.2023 av olje- og energiminister Terje Aasland

Lars Haltbrekken (SV)

Spørsmål

Lars Haltbrekken (SV): Når og hvordan vil statsråden sørge for at det utarbeides en helhetlig samfunnsøkonomisk alternativanalyse i tråd med Finansdepartementets krav (Rundskriv-109), som grunnlag for valg mellom luftspenn eller kabel for den nye 420 kV strømforbindelsen Hamang-Smedstad, og vil statsråden sørge for å innhente oppdatert informasjon fra Oslo og Bærum kommuner som grunnlag for analysen?

Begrunnelse

Olje- og energidepartementet har til klagebehandling om ny 420 kV strømforbindelse mellom Hamang i Bærum til Smestad i Oslo skal bygges som kabel eller luftspenn. Dette er første gang det er søkt om konsesjon for 420 kV luftspenn gjennom tettbygd område. Statnett anser begge alternativer som teknisk likeverdige, men har prioritert luftspenn på bakgrunn av lavere investeringskostnad. Det er imidlertid ikke foretatt helhetlig samfunnsøkonomisk analyse av de to alternativene.
I august 2021 fattet NVE konsesjonsvedtak om luftspenn med 38 meter høye master. Det har møtt massiv og tverrpolitisk motstand både fra Oslo og Bærum kommune, som ønsker at forbindelsen skal legges som kabel i bakken. Begge kommuner har reist innsigelse. Samtidig er det fremmet nærmere 500 felles- og enkeltklager fra befolkningen. Et viktig grunnlag for klagene er at det ikke er gjennomført en helhetlig samfunnsøkonomisk alternativanalyse i tråd med Finansdepartementets «Prinsipper og krav ved utarbeidelse av samfunnsøkonomiske analyser» (Rundskriv-109). Også «Strømnettutvalget» (NOU 2022-6) slår fast at samfunnsøkonomiske analyser må gjennomføres i tråd med Rundskriv-109. Saken ble sendt til Olje- og energidepartementet for endelig klagebehandling og konsesjonsvedtak, 24. mars 2022.
Mer enn 2.100 boliger vil ligge nærmere enn to mastelengder (75 m) fra det foreslåtte luftspennet.
Gruppen bak befolkningens fellesklage viser også til Statnett SF sine egne eiendommer ved Smestad og Hamang. Her vil Statnett legge forbindelsen i bakken. Ved omregulering og salg til boligformål (til henholdsvis Husebyplatået AS ved Smestad og Franzefossbyen AS ved Hamang) ventes Statnett SF å få salgsinntekter i størrelsesorden 1 500 millioner kroner. Denne salgsinntekten er alene nok til å finansiere jordkabling av hele strekket mellom Hamang og Smestad.
Saken har prinsipiell betydning; om OED gir konsesjon for luftspenn gjennom det tettest befolkede linjestrekket i Norge, fryktes det at kabling ikke være aktuelt for noen andre tettbygde strøk.

Terje Aasland (A)

Svar

Terje Aasland: Ny 420 kV Hamang-Smestad behandles etter energiloven. Energiloven skal sikre at utbygging av nye nettanlegg foregår på en samfunnsmessig rasjonell måte, og at det tas hensyn til allmenne og private interesser som blir berørt. I energiloven er det fastsatt særskilte krav til kunnskapsgrunnlaget for et vedtak. Vurdering av samfunnsøkonomisk lønnsomhet av ulike løsningsalternativer er en sentral del av konsesjonsbehandlingen av nye kraftforbindelser.
Departementet går nå nøye igjennom et omfattende saksmateriale, inkludert egne samfunnsøkonomiske analyser og betraktninger fra Bærum og Oslo kommuner. Jeg vil sørge for at saken er godt opplyst før det fattes vedtak og i den forbindelse vurdere om det er behov for ytterligere samfunnsøkonomiske utredninger. Departementet har hatt god kommunikasjon med kommunene Bærum og Oslo så langt i klagesaksbehandlingen.