Skriftlig spørsmål fra Mona Fagerås (SV) til samferdselsministeren

Dokument nr. 15:1374 (2022-2023)
Innlevert: 14.02.2023
Sendt: 15.02.2023
Besvart: 22.02.2023 av samferdselsminister Jon-Ivar Nygård

Mona Fagerås (SV)

Spørsmål

Mona Fagerås (SV): I NRK i dag kan vi lese om Thomas Myhre som flere ganger har opplevd å bli nektet å være med på toget.
Mener samferdselsministeren det er greit at rullestolbrukere blir kjørt fra på denne måten?

Begrunnelse

I NRK-saken kommer det fram at Thomas Myhre flere ganger har opplevd at toget kjører fra ham. Det er særlig vanlig når toget er forsinket. Han har blant annet fått oppgitt begrunnelse om at det tar for lang tid å ta ut rampen.
Det er også et stort problem at heisen ofte ikke virker.
Det resulterer i at han må bli værende på perrongen for å vente på neste tog, i håp om at de vil ta ham med.
Vy ønsker at alle som reiser med rullestol skal gi beskjed om dette i forveien, ved å ringe til kundeservice. Det er ikke mulig å bestille rullestolbillett i appen. Det gjør det håpløst for mange å reise spontant. Det har også resultert i at Myhre har opplevd å bli nektet ombordstigning fordi han ikke har sagt ifra 36 timer i forveien.
Myhre har også opplevd å ikke komme seg av toget. Ombord må han informere om hvilket stopp han skal av på, så heisen kan brettes ut. Men flere ganger har han opplevd å bli glemt, og måttet kjøre videre med toget. Da er det heller ikke sikkert at han kan gå av på neste stopp heller, siden mange stasjoner ikke er universelt utformet. I teorien må Myhre da vente 36 timer før han kan reise videre.
SV mener situasjonen i dag er både uakseptabel og diskriminerende, og krever at samferdselsministeren sikrer universell utforming og likebehandling av personer med funksjonsnedsettelser.

Jon-Ivar Nygård (A)

Svar

Jon-Ivar Nygård: Opplevelsene NRK beskriver at denne kunden har hatt på Lillestrøm stasjon er ikke forenlig med måten reisende med funksjonsnedsettelse skal kunne reise med toget, og jeg har tatt saken opp med Jernbanedirektoratet som igjen har tatt saken opp med VY som operatør på strekningen det gjelder.
Vy skriver i sin redegjørelse til direktoratet at det er beklagelig å høre slike historier og selskapet understreker at det jobber aktivt med å legge til rette for at kunder med nedsatt funksjonsevne skal oppleve at de har et godt kollektivtilbud når de reiser med toget. Det gjelder både i utformingen av løsninger om bord i togene, i utvikling av salgskanaler og ved utarbeidelse av rutiner for service og bistand fra personalet ved av- og påstigning.
Både Jdir og Vy oppfordrer kunder som har hatt negative opplevelser til å sende en klage til Vy, og oppgi tid og sted for hendelsen, slik at Vy kan følge opp feil i håndtering og praktisering av rutiner. Selskapet opplyser at Vys servicesenter i 2022 fikk 60 000 klager, hvorav åtte var i kategorien universell utforming.
Vy opplyser at det har rutiner for håndtering av situasjoner der kunden ikke kan bli med toget på grunn av feil på rullestolheis. Rutinen er at personalet bestiller taxi til kunden som alternativ transport. Avhengig av hvilken stasjon kunden er på, og tid på døgnet, kan det være at det er kortere tid til neste tog ankommer, enn ventetid på taxi som kan ta med rullestol. I slike tilfeller kan konduktør spørre om kunden heller vil vente på neste tog i stedet for å ta taxi.
At feil på rullestolheis skjer gjentatte ganger for en og samme kunde, er svært uheldig. Når det meldes inn feil på rullestolheis, opplyser VY at oppfølging av denne feilen har høy prioritet og skal være rettet innen 24 timer. Alle togsett sjekkes månedlig og rutinemessig sjekkes rullestolheisene uavhengig av om det er meldt inn feil eller ikke. I rushtid trafikkerer Vy vanligvis med et dobbelt togsett, noe som betyr at det er to vogner med rullestolplasser og rullestolheis i hver avgang. Ifølge VY er det derfor svært sjelden at begge heisene har feil samtidig.
Stortingsrepresentanten skriver også at kunden har opplevd å bli nektet ombordstigning fordi han ikke har sagt fra 36 timer i forveien. Vy opplyser at det ikke er krav om plassreservasjon på togene mellom Lillestrøm og Drammen og Vy stiller derfor heller ikke krav om forhåndsbestilling av rullestolplass eller at kunden må ringe kundesenteret på forhånd. Vy tilbyr imidlertid sine kunder som ønsker det å kontakte kundesenteret på forhånd slik at personalet kan varsles og sikre at opplevelsen med av- og påstigning for rullestolbruker blir best mulig. De fleste som reiser med rullestol reiser imidlertid uten å gi beskjed på forhånd, på linje med alle andre reisende. Vy er også tydelige på at det ikke er akseptabelt for konduktøren å skylde på forsinket tog.
Erfaringene denne kunden har, viser at det fremdeles er behov for å jobbe videre med å forbedre ulike deler av reisekjeden. Dette jobber sektoren med og jeg viser i denne sammenheng også til mitt svar på spørsmål nr. 1361 om samme tema.