Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.
Dokument nr. 15:1416 (2022-2023) Innlevert: 19.02.2023 Sendt: 20.02.2023 Besvart: 23.02.2023 av justis- og beredskapsminister Emilie Mehl
Ingunn Foss (H): I Hurdalsplattformen står det at «[e]n av regjeringens viktigste prosjekter er en tillitsreform i offentlig sektor».Hvilke konkrete initiativ har statsråden tatt innenfor sitt ansvarsområde, og hvilke konkrete resultater kan statsråden vise til etter snart halvannet år i regjering?
Emilie Mehl: Det er viktig at ansatte i førstelinja har tid og tillit til å gi bedre tjenester. Målene i sektoren skal være få, tydelige og relevante. For meg er målet en justis- og beredskapssektor som forebygger bedre, der ressursene er tilgjengelige og finner hverandre, og der politiet og nødetatene er til stede i hele Norge. Tillitsreformen innebærer også at jeg ikke har planer om å sette i gang sentraliserende reformer som skaper store enheter med lange ansvarskjeder fra beslutningstaker til de som utfører jobben i førstelinjen I februar 2022 inviterte jeg kommunene til å gi en vurdering av tjenestene som politiet leverer, og komme med innspill til hvordan politiet kan levere bedre tjenester til lokalsamfunnet. Dette har bidratt positivt til kommune-politi-samarbeidet svært mange steder. I tillegg har vi igangsatt en helhetlig gjennomgang av brann- og redningsområdet. Det er nedsatt en arbeidsgruppe som skal bidra med kunnskap om utfordringsbildet, hva som er de fremtidige behovene i samfunnet, og hvordan brann- og redningsvesenet kan møte disse behovene på best mulig måte. Videre er den desentraliserte strukturen i Kriminalomsorgen avgjørende for å opprettholde en tillitsbasert og nær ledelse ved landets fengsler og friomsorgskontorer. Jeg har derfor understreket at denne strukturen skal opprettholdes. Jeg vil også trekke fram arbeidet strukturen for domstolene, blant annet for å sikre selvstendige domstoler med nær og tillitsbasert ledelse.Dialog med virksomhetene og arbeidstakerorganisasjonene er viktig i arbeidet med tillitsreformen. Vi har derfor både gjennomført møter og bedt om skriftlige innspill for hvordan vi best kan implementere tillitsreformen i justis- og beredskapssektoren. Et sentralt tema som har gått igjen i flere innspill, har vært behovet for å redusere detaljstyringen av politiet, samt at det kan være behov for å redusere kvantitative rapporteringskrav i den interne styringen av kriminalomsorgen. Innspillene er fulgt opp med en særskilt gjennomgang av styringssignaler og rapporteringskrav i politiet og kriminalomsorgen. Dette har både resultert i en reduksjon i resultatkrav fra departementet til virksomhetene, samt at begge direktoratene har redusert de interne styringskravene for 2023. Også for de øvrige virksomhetene i justis- og beredskapssektoren har departementet jobbet med å fjerne unødvendig rapportering og redusere antallet resultatkrav i tildelingsbrevene for 2023. I tillegg har alle virksomhetene i 2023 fått i oppdrag å vurdere aktuelle tiltak for å ivareta tillitsreformen, herunder vurdere om det er mulig å redusere interne styringssignaler, rapporteringskrav og resultatkrav som binder opp ressurser og innsnevrer handlingsrommet i oppgaveutførelsen. Arbeidet med tillitsreformen har således allerede medført en endring innen sektoren. Arbeidet vil fortsette i samarbeid med ansatte, arbeidstakerorganisasjonene og etatslederne.