Bjørnar Moxnes (R): Hva gjør regjeringen for å sikre at Forsvarets håndtering av varslene som ble beskrevet av NRK 18. februar blir gransket og for å sikre rettferdighet for ofrene og hvilke nye strakstiltak og langsiktige tiltak vil regjeringen nå sette i gang for å få slutt på mobbing, seksuell trakassering og overgrep mot kvinner i Forsvaret?
Begrunnelse
Lørdag avdekket NRK at det er kommet inn en rekke varsler om seksuell trakassering og overgrep mot kvinner i førstegangstjeneste i Stridstrenbataljonen i Hæren i 2021 og 2022. Ett av varslene som sendt på vegne av 11 kvinnelige soldater i bataljonen inneholdt blant annet opplysninger om tre innmeldte voldtekter. Personen som meldte inn varslene sier hun sa fra til sine sjefer i Hæren en rekke ganger uten at Forsvaret tok tak i det som skjedde.
Seksuell trakassering og overgrep mot kvinner i Forsvaret har vært kjent lenge, uten at det er gjennomført tilstrekkelige tiltak for å få slutt på det. I 2018 ble det gjennomført en undersøkelse som avdekket omfattende seksuell trakassering i Forsvaret og at kvinnelige vernepliktige er de mest utsatte for overgrep. I 2019 ble det lovet tiltak med fokus på varsling. I 2021 viste Forsvarets egne undersøkelser at hele 46 prosent av kvinnene i Forsvaret har opplevd seksuell trakassering, mens 58 prosent av kvinnene i førstegangstjeneste har opplevd kjønnstrakassering. Likevel kommer det fram i NRK-saken at kvinner i Forsvaret fortsatt, etter flere runder med undersøkelser, utsettes for seksuell trakassering og grove overgrep og at varsler ikke blir tatt på alvor eller fører til nødvendig handling. Spørsmålsstiller mener regjeringen må sørge for at det tas langt kraftigere grep enn det som er gjort hittil. Forsvarssjef Eirik Kristoffersen har fortalt at anbefalinger fra PWC om håndtering av varsler i Forsvaret skal implementeres i august i år. Bedre rutiner for håndtering av varsler er viktig, men langt fra nok for å sikre rettferdighet for kvinnene som er utsatt for trakassering og overgrep i Forsvaret, få slutt på ukulturen som ligger bak trakassering og overgrep, luke ut holdningene som gjør at slike varsler fortsatt ikke blir tatt tilstrekkelig på alvor og ansvarspulverisering i møte med problemet.
Det er en skam for Norge at kvinner som går inn i Forsvaret for å bidra til Norges sikkerhet og selvstendighet blir utsatt for trakassering og overgrep. Det er også ødeleggende for målet om at flere kvinner skal bidra til økning av antall soldater i Forsvaret, som er helt nødvendig for å bedre Forsvarets volum og utholdenhet og på den måte styrke den nasjonale forsvarsevnen.