Skriftlig spørsmål fra Bjørnar Moxnes (R) til statsministeren

Dokument nr. 15:1738 (2022-2023)
Innlevert: 19.03.2023
Sendt: 20.03.2023
Besvart: 27.03.2023 av statsminister Jonas Gahr Støre

Bjørnar Moxnes (R)

Spørsmål

Bjørnar Moxnes (R): Ønsker statsministeren ICCs tiltale og arrestordre mot Russlands president Vladimir Putin velkommen, og vil regjeringen følge opp med å arrestere og utlevere Putin dersom han ankommer Norge, slik den tyske regjeringen har uttalt at den vil gjøre om han ankommer Tyskland?

Begrunnelse

17. mars ble det kjent at Den internasjonale domstol (ICC) har utstedt en arrestordre på Russlands president Vladimir Putin og landets barneombud Maria Lvova-Belova for krigsforbrytelser begått i Ukraina.
ICC begrunner tiltalen og arrestordren med mistanke om delaktighet i ulovlig deportering av barn og ulovlig overføring av mennesker fra okkuperte deler av ukrainsk territorium til Russland. ICCs president har understreket at det nå er opp til verdenssamfunnet å følge opp arrestordren og pågripe de tiltalte. Roma-vedtektene forplikter statspartene til å samarbeide med ICC.
Tysklands forbundskansler Olaf Scholtz har ønsket ICCs tiltale og arrestordre mot president Putin velkommen, og den tyske regjeringen har ifølge avisen Bild uttalt at den mener tyske myndigheter vil være forpliktet til å arrestere Putin og utlevere ham til domstolen, om han skulle komme til Tyskland.
Selv om Russland ikke vil utlevere Putin, har arrestordren likevel langt mer enn symbolsk betydning, ved at den forplikter de 123 statene som er statsparter til ICC til å gjennomføre den. Det betyr at Putin ikke kan reise til disse 123 landene, som inkluderer omtrent to tredeler av verdens stater og mange av Russlands handels- og samarbeidspartnere, uten å risikere å bli arrestert og utlevert til ICC. Det er imidlertid viktig at flest mulig av ICCs statsparter tydelig uttaler at de vil følge opp arrestordren, slik den tyske regjeringen har gjort.
Norge har, i likhet med Tyskland ratifisert Roma-vedtektene og er statspart til ICC. Spørsmålsstiller har foreløpig ikke sett at norske myndigheter har uttalt seg om tiltalen og arrestordren, eller Norges forpliktelse til å pågripe og utlevere Putin, dersom han skulle komme til Norge.

Jonas Gahr Støre (A)

Svar

Jonas Gahr Støre: Norge har vært en sentral støttespiller for den internasjonale straffedomstolen (ICC) siden opprettelsen. Som stortingsrepresentanten påpeker har Norge ratifisert Roma-vedtektene og er statspart til Den internasjonale straffedomstol (ICC).
I mars 2022 henviste Norge, sammen med et førtitalls andre land, situasjonen i Ukraina til ICC. Med denne statspartshenvisningen kunne hovedanklager raskt sette i gang etterforskning av mulige krigsforbrytelser og forbrytelser mot menneskeheten og sikre bevis i saken, uten først å måtte innhente domstolens tillatelse til å åpne etterforskning.
Etterforskningen har nå foreløpig resultert i at Den internasjonale straffedomstol (ICC) har utstedt arrestordre mot president Putin og den russiske ombudspersonen for barns rettigheter Maria Aleksejevna Lvova-Belova. Arrestordrene gjelder mulig ansvar for krigsforbrytelser knyttet til ulovlig deportasjon av barn og overføring av barn fra okkuperte områder av Ukraina til Russland.
Det er viktig at ICC får gjennomført sitt mandat på en god og effektiv måte.
Norge plikter å overlevere personer som er mistenkt for krigsforbrytelser dersom Den internasjonale straffedomstol anmoder om det i samsvar med Roma-vedtektene, jf. lov om gjennomføring i norsk rett av Den internasjonale straffedomstols vedtekter 17. juli 1998 (Roma-vedtektene) § 1 tredje ledd. Videre vil Norge være forpliktet til å etterkomme en eventuell anmodning om pågripelse dersom det skulle komme.
Det vil være Justis- og beredskapsdepartementet som eventuelt vil motta en anmodning om overlevering og som etter rettskraftig kjennelse for at vilkårene er oppfylt avgjør slik overlevering i henhold til Roma-vedtektene.
Strafferettslig immunitet gjelder ikke i saker ved Den internasjonale straffedomstolen, jf. Roma-vedtektene av 17. juli 1998 artikkel 27, og dermed heller ikke for overlevering fra Norge til Den internasjonale domstolen, jf. lov om gjennomføring i norsk rett Roma-vedtektene § 2.