Gisle Meininger Saudland (FrP): Hva vil statsråden gjøre for å åpne for kilenotfisket etter laks i Agder i forkant av fiskesesongen 2023, for å bedre hensynta byrdefordelingsprinsippet mellom elv og sjø?
Begrunnelse
Via forskrift om fiske etter anadrom laksefisk i sjøen som trådte i kraft 15.03.21, ble fisket etter laks i Agder stengt. Fremskrittspartiet fremsatte et Dok 8 forslag: 148 S (2020-2021) våren 2021. Energi og miljøkomiteen innstilte til Stortinget 11. mai 2021 og Stortinget fattet følgende vedtak:
- Stortinget ber regjeringen foreta en ny vurdering av innstrammingene slik de er foreslått om hvordan de vil virke konkret for sjølaksefiskerne på Sørlandet. Stortinget ber videre regjeringen om å foreta lempelige vurderinger av søknader om dispensasjon for fiskere som mister en stor del av sin inntekt uten andre muligheter.
- Stortinget ber regjeringen tillate krokgarnfiske i Finnmark i 2021, og vurdere andre tiltak for å styrke villaksbestandene.
Fangstresultatene fra sesongen 2021 og 2022 kan tyde på at byrdefordelingsprinsippet ikke ivaretas tilstrekkelig. Det ble fisket 0 kg laks med kilenot i sjø, mens 20 333 kg (2021) og 14 837 kg (2022) avlivet laks ble høstet i elver i Agder. (SSB statistikk 08991). Dagens forvaltning av villaks synes for øvrig i stor grad å bygge på fangststatistikker og i liten grad gytebestandsmål og oppgangstall i elv. Grunnlaget for å stenge fisket i Agder begrunnet i risikoen for å fiske på 13 små og sårbare bestander – fremstår som underlig så lenge en tillater fiske på de fleste av disse bestandene i hjemmehørende elver.
I Regjeringsplattformen 2021 - 2025 (Hurdalsplattformen) under punktet Fiskeri, kulepkt. 26 står følgende: Beholde et bærekraftig sjølaksefiskes om en viktig nærings og kultur – og tradisjonsbærer.
Vitenskapelig råd for lakseforvaltning (VRL) fikk tydelige politiske føringer i forkant av forvaltningsperioden 2021 – 2025 om å vurdere risikoen for at minst en av de små og sårbare bestander blir overbeskattet via sjølaksefisket. Svaret var gitt på forhånd. Dette er også som nevnt begrunnelsen for at fisket er stengt i Agder. De samme små og sårbare bestandene kunne imidlertid beskattes via elvefiske og stangfiske i sjø både i fangstsesongen 2021 og 2022. Undertegnede unner nordmenn å fiske sjølaks i både sjø og elv men mener det er viktig å hensynta byrdefordelingsprinsippet slik at muligheten til å utøve gamle tradisjoner og rettigheter til sjølaksefiske ikke forsvinner.