Skriftlig spørsmål fra Lan Marie Nguyen Berg (MDG) til justis- og beredskapsministeren

Dokument nr. 15:1798 (2022-2023)
Innlevert: 24.03.2023
Sendt: 24.03.2023
Besvart: 29.03.2023 av justis- og beredskapsminister Emilie Mehl

Lan Marie Nguyen Berg (MDG)

Spørsmål

Lan Marie Nguyen Berg (MDG): Kan statsråden garantere at ingen av de som nå arbeider eller på noe tidspunkt har arbeidet hos Politidirektoratet med å følge opp rolleforståelsesutvalgets rapport og rydde opp i samrøret mellom politiet og NNPF er eller har vært medlemmer i NNPF, og kan statsråden avklare om noen av hennes statssekretærer i Justisdepartementet er eller har vært medlem av NNPF?

Emilie Mehl (Sp)

Svar

Emilie Mehl: De fleste anbefalingene i Rolleforståelsesutvalgets rapport treffer områder der Politidirektoratet (POD) er hovedansvarlig for oppfølgingen. Justis- og beredskapsdepartementet er i dialog med POD om hvordan anbefalingene skal følges opp. POD har i årsrapporten for 2022 rapportert på status for iverksatte tiltak og plan for videre oppfølging av de anbefalingene som gis i rapporten fra utvalget. Departementet vil følge opp rapporteringen i styringsdialogen med POD.
POD har igangsatt et bredt arbeid for å følge opp anbefalingene i rapporten til Rolleforståelsesutvalget. POD legger i sin oppfølging til grunn at det prinsipielle ved anbefalingene favner bredere enn kun forholdet mellom politiet og Norsk narkotikapolitiforening (NNPF). Det omfatter også politiets forhold til øvrige organisasjoner og foreninger som retter seg mot medarbeidere i politiet.
Oppfølgingen av en rapport som omhandler politiets rolleforståelse er et arbeid som vil involvere svært mange i politietaten. Det gjelder både i POD, i politidistriktene og i særorganene i politiet.
PODs oppfølging handler om rolleforståelse og om hvordan rollen som politiansatt skal balanseres mot roller den enkelte har på andre arenaer, herunder i kraft av medlemskap i ulike organisasjoner og foreninger. Det handler om lojalitetsplikten i kraft av rollen som politiansatt sett opp mot viktige friheter som ytringsfrihet og organisasjonsfrihet. Dette er problemstillinger det er viktig at alle ledere og medarbeidere i politiet har høy bevissthet om.
POD har på forespørsel oppgitt at det blant medarbeiderne som er involvert i oppfølgingsarbeidet, finnes eksempler på tidligere/nåværende medlemmer av NNPF eller andre politiorganisasjoner. Direktoratet anser det som en styrke for oppfølgingsarbeidet at medarbeidere har ulik bakgrunn og også innbefatter personer med ulike foreningsmedlemsskap.
Når det gjelder PODs direkte oppfølging mot NNPF framover, vil tidligere og nåværende medlemmer av NNPF ikke delta i denne dialogen.
Mine statssekretærer har opplyst at de ikke er eller har vært medlem av NNPF.