Skriftlig spørsmål fra Kirsti Bergstø (SV) til arbeids- og inkluderingsministeren

Dokument nr. 15:1841 (2022-2023)
Innlevert: 28.03.2023
Sendt: 28.03.2023
Besvart: 31.03.2023 av arbeids- og inkluderingsminister Marte Mjøs Persen

Kirsti Bergstø (SV)

Spørsmål

Kirsti Bergstø (SV): Når er regjeringen ferdig med å gjennomgå regelverket som fører til at folk havner i uførefella?

Begrunnelse

For snart et år siden vedtok Stortinget enstemmig et forslag fra SV om å gjennomgå regelverket som fører til at folk havner i den såkalte uførefella. Den 26. januar i fjor kunne vi blant annet lese om Anne Kallset i FriFagbevegelse som taper flere hundre tusen etter at hun havnet i uførefella. Dessverre er hun bare én blant veldig mange arbeidsfolk som har havnet i uførefella siden uførereformen ble innført i 2015. Mange som følger oppfordringen om å jobbe så mye som mulig, blir i dag straffet økonomisk når de gjør nettopp det. Det er viktig å få rettet opp i dette urimelige regelverket, slik at ikke enda flere havner i uførefella i fremtiden.

Marte Mjøs Persen (A)

Svar

Marte Mjøs Persen: Denne saken er en følge av ulike inngangsvilkår i offentlig tjenestepensjon og uføretrygd fra folketrygden, samt endringer gjort i forbindelse med uførereformen. Offentlige ansatte har i dag fordelen av en uføreordning som gir inntektserstatning også dersom inntektsevnen er nedsatt med mindre enn det som er kravet i folketrygden. Hovedregelen i privat sektor er at en i slike tilfeller må bære hele inntektstapet selv. Jeg mener det er naturlig at løsninger på problemstillingen vurderes i lys av dette.
Jeg vil påpeke at personer som i dag er i jobb med delvis uførepensjon fra offentlig tjenestepensjon med lav grad ikke blir straffet økonomisk som følge av dette. Samtidig er det uheldig når man kan komme bedre ut på sikt ved å få fastsatt en høyere uføregrad. De som står i arbeid bør få uttelling for det, og jeg har stor forståelse for at dette framstår som utilsiktet for den det gjelder.
Regelverket for uførepensjon fra tjenestepensjon og uføretrygd fra folketrygden skal ivareta mange ulike hensyn. Som jeg påpekte i mitt svar på SVs representantforslag (Dokument 8:189 S (2021–2022)) innebærer derfor vurderingen av ulike løsninger en rekke avveininger som krever en grundig utredning. I tillegg må relevant informasjon fra ulike aktører innhentes for å få det nødvendige faktagrunnlaget. Departementet går nå gjennom saken. Jeg vil, som tidligere varslet, komme tilbake til Stortinget med forslag til konkrete løsninger når dette arbeidet er fullført.