Skriftlig spørsmål fra Seher Aydar (R) til arbeids- og inkluderingsministeren

Dokument nr. 15:1946 (2022-2023)
Innlevert: 13.04.2023
Sendt: 14.04.2023
Besvart: 21.04.2023 av arbeids- og inkluderingsminister Marte Mjøs Persen

Seher Aydar (R)

Spørsmål

Seher Aydar (R): I november vedtok Stortinget at regelverk og praksis knyttet til ME-sykes trygderetter skulle gjennomgås. I januar svarte statsråden i et spørsmål at direktoratet fortløpende vurderer behovet for eventuelle justeringer i sine rundskriv.
Er det gjort noen justeringer i rundskrivene som angir krav til uføretrygd ved ME/CSF og når vil ME-syke oppleve at NAV endrer praksis?

Begrunnelse

I november ble det gjort et Stortingsvedtak om å gjennomgå regelverk og praksis for å sikre at man ivaretar CFS/ME-sykes rett til likebehandling med tanke på krav om hensiktsmessig behandling ved søknad om uføretrygd og gjennomgå regelverk og praksis for å sikre at CFS/ME-syke under avklaring ikke blir underlagt krav om behandling som er utilgjengelig, eller som de får avslag på i det offentlige helsevesenet.
Bakgrunnen var blant annet resultater fra det pågående forskningsprosjekt fra Sintef og Fafo viste at behandlingsmetodene som Nav i dag stiller krav om at personer med CFS/ME må prøve ut før de kan vurderes for uføretrygd, kan gjøre personene sykere heller enn å bedre funksjonsevnen. I tillegg angor et rundskriv som svekker ME-sykes trygderettigheter ved at de kan underlegges krav om utredning og behandling for alle faktorer ved sin helsetilstand langt ut over hva som er relevant for deres ME-sykdom.
I januar svarte statsråden på vårt spørsmål om fremdriften at

«det tas sikte på at en gjennomgang av praksis kan være ferdigstilt fra direktoratets side i løpet av første halvår 2023. Parallelt med dette vurderer direktoratet fortløpende behovet for eventuelle justeringer i sine rundskriv».

Vi blir jevnlig kontaktet av ME-syke som forteller at NAV ikke har endret praksis, men at de fortsatt blir avkrevd å gjennom behandlinger og rehabiliteringsopplegg de blir syke av eller ikke er istand til å gjennomføre. Disse menneskene er i en desperat situasjon og lurer på hvor lenge de må lide under et regelverk som Stortinget har vedtatt at skal gjennomgås og endres.

Marte Mjøs Persen (A)

Svar

Marte Mjøs Persen: Som nevnt i mitt brev av 12. januar d.å. med svar på spørsmål nr. 877 (2022-2023) tas det sikte på at en gjennomgang av praksis kan være ferdigstilt fra Arbeids- og velferdsdirektoratets side i løpet av første halvår 2023. Jeg vil komme tilbake til Stortinget på egnet måte så raskt som mulig etter at praksis og regelverk er gjennomgått.
Parallelt med dette vurderer som nevnt direktoratet fortløpende behovet for eventuelle justeringer i sine rundskriv. Rundskrivet er foreløpig ikke endret. Direktoratet har opplyst meg om at de ser behov for å gjøre enkelte justeringer. Videre arbeides det også med gjennomgang av nyere rettspraksis for å vurdere om denne tilsier ytterligere justeringer eller presiseringer i rundskrivet. Direktoratet tar sikte på at et oppdatert rundskriv kan publiseres i løpet av mai.