Kjell Ingolf Ropstad (KrF): Planlegger statsråden å gjennomføre den varslede evalueringen av åpenhetsloven innen utgangen av 2024?
Begrunnelse
Åpenhetsloven bidrar til å fremme virksomheters respekt for grunnleggende menneskerettigheter og anstendige arbeidsforhold. Loven trådte i kraft 1. juli 2022 og redegjørelsene for aktsomhetsvurderinger skal publiseres senest 30. juni 2023. I løpet av 2023 vil virksomheter, sivilsamfunn, offentlige etater og andre interessenter høste erfaringer knyttet til hvordan åpenhetsloven fungerer i praksis.
I proposisjonen til loven skrev daværende regjering:
"Departementet legger opp til at åpenhetsloven skal evalueres etter at den har virket en periode. Evalueringen vil blant annet ha som hensikt å vurdere effekten av loven, vurdere om mindre virksomheter også skal inkluderes som pliktsubjekter og om lovens saklige virkeområde skal utvides til å gjelde miljøpåvirkning og eventuelt andre områder som omfattes av OECDs retningslinjer for flernasjonale selskaper."
Stortingsbehandlingen av åpenhetsloven var tydelig på behovet for en god og rask evaluering. Eksempelvis står det i merknadene at “Komiteens flertall, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Senterpartiet, Høyre og Kristelig Folkeparti, mener departementet så tidlig som mulig bør angi et tidspunkt for evaluering av loven, og for å komme tilbake til Stortinget med de ulike vurderinger som etterspørres gjennom denne behandlingen. Det vil bidra til å skape forutsigbarhet for alle parter.”
Med bakgrunn i flertallsmerknaden om at det så raskt som mulig bør angis tidspunkt for evaluering, ber jeg statsråden redegjøre for det planlagte arbeidet med dette. Det var flere tema som ble diskutert da loven ble vedtatt, samt også omfanget av hvor mange som skulle bli omfattet av loven. En evaluering er også viktig for å se på en evt. utvidelse av hva og hvem som skal inkluderes i loven.
Åpenhetsloven vil i løpet av 2023 få tid til å virke, noe som kan danne grunnlag for evaluering og eventuelt revidering. Siden loven ble vedtatt har det også vært en utvikling i EUs arbeid på feltet, noe som kan ha påvirkning på åpenhetsloven. En evaluering innen rimelig tid vil bidra til å kartlegge nødvendige justeringer av loven og sikre en best mulig åpenhetslov.