Skriftlig spørsmål fra Bård Hoksrud (FrP) til helse- og omsorgsministeren

Dokument nr. 15:2052 (2022-2023)
Innlevert: 25.04.2023
Sendt: 26.04.2023
Besvart: 08.05.2023 av helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol

Bård Hoksrud (FrP)

Spørsmål

Bård Hoksrud (FrP): Vil statsråden sørge for at videre implementering av Helseplattformen blir satt på pause nå som Riksrevisjonen har varslet gjennomgang av Helseplattformen i Midt-Norge?

Begrunnelse

Lenge har det blitt uttrykt bekymring over innføringen av Helseplattformen i Midt-Norge. Mange kommuner har vært bekymret for utviklingen og advart mot innføringen, dessverre til ingen nytte.
Fastlegenes tillitsvalgte i Levanger forteller at dersom de må innføre Helseplattformen på fastlegekontorene, vil konsekvensen sannsynligvis bli at man vil trenge dobbelt så mange fastleger fordi produktiviteten per lege vil falle dramatisk. En ansatt i hjemmetjenesten i Levanger forteller at den ekstra tiden de ansatte nå må bruke på rapportering, som en direkte følge av Helseplattformen, utgjør ca. 4 årsverk i året.
Nå ser vi konsekvensene av Helseplattformen i form av redusert pasientsikkerhet og lite effektiv pasientbehandling. Derfor er det veldig bra at Riksrevisjonen nå har varslet gjennomgang av Helseplattformen i samarbeid med Trondheim kommunerevisjon.
Det har allerede skjedd flere uønskede hendelser tilknyttet innføring av Helseplattformen. Brev og innkallinger blir ikke sendt ut, helsepersonell rapporterer at systemet er tungvint og krever mye ressurser å ta i bruk, og det har også vært dødsfall som fylkeslegen har koblet direkte til Helseplattformen. Dette er svært alvorlig og derfor mener Fremskrittspartiet at hele systemet bør skrotes. Det er brukt milliarder av kroner på et system som ikke fungerer, og som har ført til dårligere pasientsikkerhet, og mer byråkrati for ansatte. Frem til Riksrevisjonen har gjennomført sin gransking bør innføringen av Helseplattformen settes på vent, for å unngå flere alvorlige feil som følge av innføringen.

Ingvild Kjerkol (A)

Svar

Ingvild Kjerkol: Helse Midt-Norge er åpne på at utfordringene ved St. Olavs hospital har vært større enn forventet i forbindelse med innføringen av Helseplattformen. De har opplyst at det er iverksatt en rekke tiltak og satt inn betydelige ressurser i arbeidet med feilretting og optimalisering av løsningen. Samtidig har ivaretakelse av pasientsikkerheten høy oppmerksomhet. Helse Midt-Norge har selv tatt initiativ til systemrevisjon og bestilt en ekstern evaluering av innføringen ved St. Olavs hospital. Helsetilsynet har hatt et stedlig tilsyn ved St. Olavs hospital og har bedt om at sykehuset innen 15. mai beskriver strakstiltak knyttet til forhold ved løsningen som tilsynet har påpekt. Videre må sykehuset redegjøre for hvordan disse forholdene skal korrigeres.
Riksrevisjonens undersøkelse kan bli et verdifullt tilskudd til det arbeidet som alt pågår. Undersøkelsen skal gjøres i samarbeid med Trondheim kommunerevisjon. Den konkrete innretningen av undersøkelsen er ennå ikke avklart, men det er et premiss for arbeidet å framskaffe ny informasjon som kan gi grunnlag for forbedring.
Helseforetakene og kommunene har et særskilt ansvar for å sørge for forsvarlige journalløsninger i sine virksomheter. Styret i Helse Midt-Norge RHF har bedt om at det legges fram en sak i ekstraordinært styremøte den 16. mai, som belyser de helhetlige konsekvensene knyttet til videre innføringsplan for Helse Nord-Trøndelag HF og Helse Møre- og Romsdal HF. Dette kan innebære at innføringsplanene ved sykehusene blir endret. Kommunene må selv ta stilling til om de skal ta i bruk Helseplattformen i tråd med gjeldende innføringsplan. Så langt har kommunene fulgt planen og ti kommuner har valgt å ta Helseplattformen i bruk. Det er et stort behov for bedre journalløsninger i kommunene, og det rapporteres om gode erfaringer i kommunene som har tatt Helseplattformen i bruk. Samtidig er det også her behov for å arbeide med forbedringer av løsningen.