Skriftlig spørsmål fra Kathy Lie (SV) til barne- og familieministeren

Dokument nr. 15:2112 (2022-2023)
Innlevert: 02.05.2023
Sendt: 03.05.2023
Besvart: 10.05.2023 av barne- og familieminister Kjersti Toppe

Kathy Lie (SV)

Spørsmål

Kathy Lie (SV): Hva tenker barne- og familieministeren om tilstanden i barne- og ungdomsorganisasjonene, og hvilke konkrete planer har regjeringen for grunnstøtten for barne- og ungdomsorganisasjonene?

Begrunnelse

Frivilligheten er en viktig bærebjelke i det norske samfunn. Spesielt viktig er barne- og ungdomsfrivilligheten, som gjennom organisasjoner tilrettelegger for at barn og unge kan få drive med det de liker aller best på fritiden sin. Barne- og ungdomsorganisasjonene gir også viktige fellesskap og møteplasser for barn og unge, samtidig som de fungerer som viktige opplæringsarenaer innen demokrati, medvirkning og det de brenner for.
Denne våren lanserte Landsrådet for Norges barne- og ungdomsorganisasjoner en rapport, hvor konsekvensene av koronapandemien er kartlagt blant barne- og ungdomsorganisasjonene. Rapporten viser flere langsiktige trender fra barne- og ungdomsorganisasjonene. Det er ingen tvil om at de har hatt det tøft etter korona, og har behov for hjelp til å få i gang aktiviteten igjen.
De frivillige er slitne, og det preger organisasjonsdriften fra grasrota og hele veien til sentralleddene. Spesielt har det gått ut over aktivitet lokalt i organisasjonene. Majoriteten av de intervjuede organisasjoner har mistet rundt 10 % av medlemmene sine, mens flere har tapt så mange som 1/3 av medlemsmassen. Hos enkelte er også tallene enda høyere enn dette igjen.
Organisasjonene sliter med å få i gang drifta igjen, og de mangler økonomiske midler, og folk, til å komme i gang med aktivitet igjen. Norges speiderforbund har måttet iverksette krisetiltak, og satt av midler fra egenkapitalen som tilsvarer omtrent halvparten av deres årlige omsetning til å få i gang igjen aktiviteten etter korona.
Dette er en gammel organisasjon, med økonomisk fleksibilitet. De færreste har denne muligheten, og må heller kutte i aktivitetstilbudet.
Landsrådet for Norges barne- og ungdomsorganisasjoner peker på et stort og komplekst bilde av sammensatte utfordringer, og etterlyser politisk handling for å løse dette. Blant annet trekker de fram forenkling av støtteordninger, og viktigheten av flerårig støtte ved bruk av prosjektstøttemidler. Samtidig trekker de fram økning av grunnstøtten som det viktigste virkemiddelet for å bedre situasjonen for organisasjonene nå, og å øke aktivitetsnivået på sikt.

Kjersti Toppe (Sp)

Svar

Kjersti Toppe: Eg deler bekymringa for tilstanden til dei frivillige barne- og ungdomsorganisasjonane etter koronapandemien. Pandemien fekk store konsekvensar for barne- og ungdomsorganisasjonane, som mellom anna Landsrådet for Noregs barne- og ungdomsorganisasjonar (LNU) har dokumentert i si kartlegging.
Barne- og ungdomsorganisasjonane spel ei svært viktig rolle i det norske samfunnet og for barn og ungdom i Noreg. Organisasjonane bidreg mellom anna til demokratiutvikling og er ein viktig stemme for barn og ungdom sine rettar. Frivilligheita gjer det mogleg for barn og ungdom å engasjere seg og å delta i ulike aktivitetar der dei bur.
Eg er oppteken av at frivilligheita må ha gode rammevilkår, og det er særleg viktig no for å hjelpe organisasjonane til å kome tilbake til aktivitetsnivået frå før pandemien. Regjeringa har mellom anna fornya Fritidserklæringa som inneber at vi jobbar saman med frivilligheita og KS om å gje alle barn moglegheit til å delta i minst ein organisert fritidsaktivitet. Regjeringa har òg styrkt innsatsen for barn og ungdom i budsjettet for 2023. Mellom anna er tilskotsordninga Tilskudd til inkludering av barn og unge styrkt med 96 mill. kroner.
Grunnstøtta er den viktigaste støtta til barne- og ungdomsfrivilligheita. Det er frivilligheita tydelege på sjølve. Støtta gjer organisasjonane i stand til å legge til rette for at barn og ungdom skal kunne delta i aktivitet lokalt. I tillegg gjer støtta organisasjonane i stand til å fremme interessene til barn og unge. Ei revidert og forenkla forskrift om tilskot til frivillige barne- og ungdomsorganisasjonar tredde i kraft frå 2022. For tilskot i 2022 og 2023 gjeld likevel ei mellombels forskrift på grunn av pandemien.
Regjeringa har i Hurdalsplattforma sagt at vi vil auke grunnstøtta. I 2022 blei støtta auka med 8 mill. kroner. Halvparten av midlane var ei eigongsløyving på grunn av pandemien og kom ved handsaminga av Prop. 51 S (2021-2022). Styrkinga på 4 mill. kroner som kom i budsjettforliket med SV, er vidareført og prisjustert i 2023.
Ytterlegere auking av grunnstøtta er ei budsjettsak og vil bli avgjort i dei ordinære budsjettprosessane.