Hege Bae Nyholt (R): Hva skjer med de nesten 300 norske barnehagene som eies av det svenske eiendomsselskapet SBB hvis SBB går konkurs, og hvordan vil det påvirke den pågående granskingen UDIR har av salget av de aktuelle barnehagebyggene fra Læringsverkstedet til SBB?
Begrunnelse
I desember 2021 solgte Trygge Barnehager (TB) 142 norske barnehagebygg til (SBB) for 4,58 milliarder kroner. I 2020 solgte Læringsverkstedet (LV) 138 barnehagebygg for 4,25 milliarder kroner. Etter dette går 1 av 10 norske barnehagebarn i en barnehage der bygget er eid av SBB. Avtalene stadfester at barnehagekjedene skal leie byggene de holder til i av SBB. Løpetiden på leiekontraktene er henholdsvis 25 og 35 år.
Barnehageselskapene forplikter seg ifølge avtalene som ble inngått til å betale en forhåndsavtalt husleie til SBB. Denne er to og en halv gang høyere enn det barnehagene til da har hatt i leieutgifter. I seg selv framstår dette som en økonomisk helt meningsløs handel for barnehageeierne. Men det er en vri her. Som del av betaling for kjøpet fikk nemlig eierne av Læringsverkstedet 45 millioner såkalte D-aksjer i SBB. D-aksjer gir en garantert rett på en årlig utbyttebetaling. I dette tilfellet på 90 millioner kroner, som går tilbake fra SBB til barnehageeierne. Både salgssum og D-aksjer gikk til eierselskapet, ikke til barnehageselskapene. Tanken om at eierskap av velferdsbygg med faste leieinntekter skulle gjøre aksjene svært verdifulle var kanskje en grunn til at nettopp en slik avtale ble inngått.
Hele denne historien viser at det er på høy tid å ta styring over barnehagesektoren, og det er nok ikke uten grunn at UDIR har bestemt seg for å granske salget. Imidlertid virker det som om SBB til tross for sikre inntekter i husleie, betalt av norske skattepenger, likevel har risiko for å gå konkurs. Den svenske nettavisen Dagens Industri melder at risikoen for at SBB går konkurs har økt betraktelig i de seneste ukene og viser til Bloombergs modell for beregning av konkursrisiko. Sannsynligheten for en SBB-konkurs innen det neste året vurderes nå til 18 prosent – flere ganger mer enn for sammenlignbare svenske aktører ifølge avisen.