Skriftlig spørsmål fra Marian Hussein (SV) til helse- og omsorgsministeren

Dokument nr. 15:2471 (2022-2023)
Innlevert: 07.06.2023
Sendt: 08.06.2023
Besvart: 15.06.2023 av helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol

Marian Hussein (SV)

Spørsmål

Marian Hussein (SV): Et enstemmig Storting har vedtatt målet om styrke de ideelle i helse- og omsorgssektoren med måltall og tiltak, og sittende regjering har gjort et fornuftig valg om å avvikle fritt behandlingsvalg for å få kontroll på de kommersielle. Dessverre har dette hatt noen utilsiktede konsekvenser, som for Valdresklinikken. I påvente av ny anbudsrunde fra 2025 er de i en svært vanskelig situasjon.
Hvordan vil statsråden styrke den ideelle sektoren og denne klinikken, slik at de ikke blir nødt til å legge ned?

Ingvild Kjerkol (A)

Svar

Ingvild Kjerkol: Godkjenningsordningen i fritt behandlingsvalg ble avviklet fra 1. januar 2023. Pasienter som allerede hadde påbegynt behandling hos en fri behandlingsvalg-leverandør ved avviklings-tidspunktet, kan fortsette denne behandlingen inntil vedkommende er ferdigbehandlet eller til overgangsordningen avsluttes ved utgangen av 2023.
De regionale helseforetakene skal påse at de har tilstrekkelig kapasitet til å ivareta pasientene som tidligere har mottatt behandling hos aktører i fritt behandlingsvalg-ordningen. De ivaretar dette ansvaret både gjennom å inngå nye avtaler med private leverandører og ved å utnytte og/eller utvide kapasitet hos offentlige sykehus og eksisterende private avtaleparter. De regionale helseforetakene har et løpende ansvar for å sikre tilstrekkelig behandlingskapasitet.
Jeg har innhentet opplysninger fra Helse Sør-Øst RHF for å besvare representantens spørsmål.
Helse Sør-Øst RHF har som en følge av avviklingen av fritt behandlingsvalg iverksatt en anbudskonkurranse om kjøp av 30 døgnplasser i tverrfaglig spesialisert rusbehandling (TSB) i Sørlandet sykehusområde. Videre har Helse Sør-Øst RHF siden 2021 utvidet de ordinære avtalene med seks private ideelle avtaleparter innen psykisk helsevern med om lag 17,5 døgnplasser. Helse Sør-Øst RHF har så langt ikke vurdert det som hensiktsmessig å utvide sine eksisterende 22 avtaler med private ideelle virksomheter innen TSB, da mange av avtalepartene hadde ledig behandlingskapasitet i 2022.
Valdresklinikken sin avtale med Helse Vest RHF løp ut i 2022, og Helse Vest RHF har ikke inngått en ny avtale med virksomheten. Virksomheten søkte i 2022 om godkjenning fra Helfo for å levere tjenester innenfor godkjenningsordningen i fritt behandlingsvalg, ved siden av avtalen de har med Helse Sør-Øst RHF. Jeg har forståelse for at den situasjonen som har oppstått for Stiftelsen Valdresklinikken oppleves som krevende. Helse Sør-Øst RHF opplyser at de har vært i tett dialog med virksomheten. Valdresklinikken søkte ved avviklingen av godkjenningsordningen i fritt behandlingsvalg Helse Sør-Øst RHF om å utvide eksisterende avtale med fem døgnplasser. Helse Sør-Øst RHF har vurdert at det ikke er behov for å utvide eksisterende avtaler innen tverrfaglig spesialisert rusbehandling. En utvidelse i den størrelsesorden Valdresklinikken etterspør vil heller ikke kunne imøtekommes, da dette vil innebære en vesentlig endring av avtalen som er i strid med anskaffelsesregelverket. Ved utvidelser er Helse Sør-Øst RHF i tillegg opptatt av å likebehandle avtalepartene.
Som representanten viser til, jobber Helse Sør-Øst RHF med å forberede nye anskaffelse av døgnplasser innen TSB, med virkning av nye avtaler fra 2025. Det regionale helseforetaket opplyser at de i anskaffelsen vil vurdere om det kan være grunnlag for at anskaffelsen skal reserveres for ideelle virksomheter.