Skriftlig spørsmål fra André N. Skjelstad (V) til klima- og miljøministeren

Dokument nr. 15:2574 (2022-2023)
Innlevert: 15.06.2023
Sendt: 19.06.2023
Rette vedkommende: Olje- og energiministeren
Besvart: 27.06.2023 av olje- og energiminister Terje Aasland

André N. Skjelstad (V)

Spørsmål

André N. Skjelstad (V): Hvordan vil statsråden bidra til at EU ikke innfører en ordning der norsk vedfyring og energiproduksjon trues?

Begrunnelse

EU er i ferd med å legge om energimerkeordningen på en måte som kan ramme vedfyring og i verste fall føre til at vedfyring ufrivillig fases ut av energimiksen. I EUs Ecodesign-program slås energimerkingen for produkter som bruker biomasse som energikilde og produkter som bruker elektrisitet sammen, slik at vedfyring kommer i samme kategori som varmepumper. Det slår uheldig ut for vedfyring, hvor man risikerer å få energimerket G på alle ildsteder, som er det laveste energinivået.
Norske energimyndigheter har uttrykt skepsis til endringen, men ser ikke ut til å ha blitt hørt. Dermed vil ildsteder som i dag merkes med A+ risikere å havne på G. Dette rammer altså en klimanøytral energiproduksjon. Vedfyring i Norge bidrar til rundt 5 Twh av energiforbruket i norske husholdninger, har et potensiale på over det dobbelte og er helt nødvendig for å dekke energibehovet på kalde dager. Det er også en åpenbar beredskap i å ha tilgang til vedfyring i norske boliger. Norge er også i motsetning til flere EU-land selvforsynt med nok ved.

Terje Aasland (A)

Svar

Terje Aasland: Norges vassdrags- og energidirektorat har overfor EU argumentert imot den foreslåtte sammenslåing av energimerkeforordningen for oppvarmingskilder, som inkluderer blant annet vedovner og varmepumper. NVE har argumentert med at forslaget, hvor varmepumper og vedovner skal vurderes opp mot hverandre når et energimerke settes, ikke egner seg til å veilede forbrukere til å velge den mest energieffektive vedovnen. Dette er jeg enig i. Samtidig mener jeg det også det kan være positivt at forbrukere får informasjon som gjør dem i stand til å velge den mest energieffektive oppvarmingskilden, uavhengig av teknologi. I forklaringsdokumentet til utkastet til sammenslåing av energimerkeforordningene for oppvarmingsproduktene står det tydelig at sammenslåingen ikke betyr at oppvarming med biomasse skal unngås. Det står også at oppvarming med biomasse kan være positivt for klimaet, spesielt ved bærekraftig skogforvaltning, og når biomassen brukes effektivt og forbrennes på en ren måte.
Vedfyring er en viktig oppvarmingskilde og en kilde til energifleksibilitet i Norge. Jeg er sikker på at vedfyring vil fortsette å være en viktig norsk energiinnsatsfaktor uavhengig av et sammenslått energimerke, og jeg vil understreke at EU i forslaget ikke har signalisert et ønske eller en plan om å fase ut vedovner.