Skriftlig spørsmål fra Seher Aydar (R) til helse- og omsorgsministeren

Dokument nr. 15:2617 (2022-2023)
Innlevert: 21.06.2023
Sendt: 22.06.2023
Besvart: 28.06.2023 av helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol

Seher Aydar (R)

Spørsmål

Seher Aydar (R): Flere døgnplasser i Nord-Norge står i fare for å bli lagt ned. Regjeringa har i sitt oppdragsbrev til helseforetakene blinket ut styrking av psykisk helse som hovedmål nr. 1.
Mener helseministeren at nedleggelsen UNN planlegger, vil bidra til å styrke det psykiske helsetilbudet, og hva gjør hun for at befolkninga i Nord- Norge har et godt nok tilbud innen psykisk helse, rus og avhengighet?

Begrunnelse

Nå er det kommet fram forslag fra arbeidsgrupper i UNN som foreslår nedleggelse av døgnplasser innenfor psykisk helse, rus og avhengighet. Senest i april 2023 var psykisk helse- og rusklinikken i gul beredskap som følge av vedvarende kritisk høyt belegg ved flere seksjoner.
Av forslagene er nedleggelse av døgnplasser, enten i Narvik eller Harstad. Det har vært store protester blant de ansatte, Universitet, pasienter og brukere samt fra politikere.
Et slik forslag vil gi pasientene en mindre helhetlig behandling, mindre trygghet og forutsigbarhet. Disse forslagene skal ut på høring 10. august, med høringsfrist 15. september 2023.
Det er verdt å minne om at det er gjort et stortingsvedtak om at ingen flere sengeplasser skal kuttes i psykisk helse. Det er ikke opptrapping vi ser nå, men nedskalering av tilbudet til pasienter med psykisk helse-, rus- og avhengighetsproblematikk i Nord.

Ingvild Kjerkol (A)

Svar

Ingvild Kjerkol: Befolkningen i Nord-Norge skal ha et godt tilbud innen behandling av psykiske lidelser og rusmiddelproblemer. Dette gjelder både ved behov for døgnbehandling og poliklinisk behandling. Regjeringen har satt som resultatmål å hindre nedbygging fra dagens totale antall sengeplasser og sikre at døgnkapasiteten i psykisk helsevern er på et nivå som møter behovet for å ivareta barn, unge og voksne med alvorlig psykisk lidelse som har behov for døgnbehandling. Regjeringen vil videre vurdere hvordan døgnbehandling kan innrettes på en best mulig måte på bakgrunn av framskrivninger og anbefaling fra ekspertutvalget om tematisk organisering.
Ifølge opplysninger fra Helse Nord RHF er ingen endringer knyttet til klinisk struktur og organisering i Psykisk helse og rusklinikken ved Universitetssykehuset Nord-Norge (UNN) HF vedtatt, og som representanten viser til skal det være høring om forslag om endringer.
Jeg viser til mitt svar på spørsmål 2427 fra representanten Mariann Hussein, som også omhandlet nedleggelse av døgntilbud i Helse Nord RHF. Som grunnlag for mitt svar på dette spørsmålet fikk jeg følgende innspill fra Helse Nord RHF:

"UNN planlegger bygging av nye bygg for psykisk helse og rusbehandling i Tromsø, med en kostnadsramme på 2,3 mrd. (2022). Nye arealer vil legge til rette for et moderne og betydelig opprustet tilbud innenfor psykiatri på sykehusnivå for befolkningen i landsdelen. UNN-styret vedtok under behandling av styresak 24-2022 – Nybygg for psykisk helse- og rusbehandling, UNN Tromsø. Beslutning om plassering – følgende vedtakspunkt:
«Styret ber direktøren innen mai 2023 legge fram egen sak som viser hvordan Psykisk helse og rusklinikken innenfor gjeldende økonomiske rammer tenker å utvikle sitt helhetlige tilbud»
Tidsrammen for ferdigstillelse er senere utsatt til desember 2023.
Bakgrunnen for oppdraget er

- de store utfordringene klinikken opplever knyttet til mangel på fagfolk (spesielt sykepleiere, psykolog- og legespesialister)
- vedvarende overbelegg i Tromsø på grunn av manglende kapasitet innenfor akuttpsykiatrien og sikkerhetspsykiatrien.
- økt pågang av pasienter, økende ventetider og fristbrudd, en eksisterende klinisk struktur som ikke lar seg bemanne og som fører til betydelige budsjett overskridelser
- ønske om å skape et bedre og mer helhetlig tjenestetilbud.

Per i dag er ingen endringer knyttet til klinisk struktur og organisering i Psykisk helse og rusklinikken vedtatt. Resultatmål for arbeidet er at Psykisk helse- og rusklinikken innen desember 2023 skal ha utarbeidet framtidig klinisk struktur og organisering innenfor gjeldende økonomiske ramme.
Estimert omstillingsbehov er vurdert til 50-60 millioner. Oppdraget forstås som et nullsumspill, hvor man må prioritere innenfor gjeldende økonomiske ramme. Det betyr at når man prioriterer å styrke eksisterende tilbud eller etablere nye tilbud, så må andre tilbud reduseres, legges ned eller flyttes. Arbeidet som pågår i UNN handler ikke om å spare penger. Arbeidet er heller ikke direkte knyttet til utredning av ny funksjons- og oppgavedeling i Helse Nord, men preges av mange av de samme utfordringene som ligger til grunn for den utredningen. Skal man lykkes med å utvikle en bærekraftig struktur på spesialisthelsetjenestene i Nord-Norge, er det sannsynlig at man må gjøre en del lokale endringer i tjenestetilbudet".

Som representanten peker på, har jeg i oppdragsdokumentene til de regionale helse-foretakene bedt om at de skal prioritere psykisk helsevern og TSB. Jeg viser også til Opptrappingsplan psykisk helse, som nylig ble lagt fram for Stortinget. Her foreslår jeg flere tiltak for å styrke tjenestene til mennesker med psykiske vansker og lidelser, herunder at innbyggere i alle kommuner skal ha tilgang til lavterskeltilbud innen psykisk helse og rus. Videre skal det legges til rette for at de regionale helseforetakene kan øke kapasiteten til behandling og oppfølging i psykisk helsevern for barn, unge og voksne, basert på analyser og framskrivinger. Disse framskrivingene skal legges til grunn ved planlegging av utdanning og rekruttering av personell, planlegging av nye bygg, kjøp av helsetjenester, etablering av teknologisk infrastruktur og organisering og innretning av helsetjenesten. Modellen skal bidra til å redusere uønsket variasjon i tjenestetilbudet. Den nye og mer detaljerte framskrivnings-modellen for psykisk helsevern danner et godt grunnlag for at de regionale helseforetakene kan styrke tilbudet til dem som vil ha økt behov for helsetjenester framover.
Jeg har tillit til at Helse Nord RHF prioriterer psykisk helsevern i tråd med analyser av framtidige behov og krav i oppdragsdokumentet.