Skriftlig spørsmål fra Dag-Inge Ulstein (KrF) til utenriksministeren

Dokument nr. 15:3022 (2022-2023)
Innlevert: 28.08.2023
Sendt: 28.08.2023
Besvart: 04.09.2023 av utenriksminister Anniken Huitfeldt

Dag-Inge Ulstein (KrF)

Spørsmål

Dag-Inge Ulstein (KrF): Hvordan vil Norge ta opp den utålelige forfølgelsen av Irans religiøse minoriteter for å sikre dem beskyttelse og rettigheter?

Begrunnelse

Det sjia-muslimske regimet i Iran forfølger både bahai´-samfunnet og kristne konvertitter. Også kristne fra de små, anerkjente religiøse assyriske og armenske minoritetene forfølges dersom de engasjerer seg som ledere for konvertitter.
Langt over 100 medlemmer av bahai-samfunnet er i sommer blitt arrestert. Selv 90 år gamle Jamaloddin Khanjani ble arrestert – han har tidligere sonet en dom på ti års fengsel. Bahai´samfunnet anklages for å promotere en forbudt lære, og gang etter gang kommer ubegrunnede anklager om at bahai´-ene er utenlandske agenter.
Også kristne konvertitter møter anklager om at de er trusler mot nasjonal sikkerhet. På tross av at enkelte i regimet ikke lenger anser husmenighetene som en nasjonal trussel, fortsetter andre og åpenbart mektigere deler av sikkerhetsapparatet og rettsvesenet å arrestere, trakassere og dømme konvertitter. En rekke kristne soner fortsatt lange fengselsdommer.
I sommer ble rundt 70 kristne arrestert. Minst 10 sitter fortsatt i arresten. De som mot kausjon ble sluppet fri, er blitt tvunget til å signere erklæringer om at de aldri vil drive kristne aktiviteter. Noen er hentet inn til nye avhør eller presset ut av landet.
Jeg er glad for at norske myndigheter over tid har tatt opp situasjonen for bahai´-samfunnet i Iran, slik utenriksministeren gjorde rede for i sitt svar til meg for ett år siden.
Jeg etterlyser at situasjonen for kristne konvertitter tas opp på tilsvarende måte, nå i lys av sommerens arrestasjonsbølge.
Det synes som om forfølgelsen av religiøse minoriteter trappes opp i et bredere anslag som også rammer aktivister for kvinners rettigheter og andre aktivister, noe Human Rights Watch har slått alarm om. Dette skjer like før årsdagen for Mahsa Aminis død 16. september i fjor og starten på de landsomfattende protestene.

Anniken Huitfeldt (A)

Svar

Anniken Huitfeldt: Menneskerettighetssituasjonen i Iran er alvorlig. Jeg deler representantens bekymring over den systematiske forfølgelsen og trakasseringen av tros- og livssynsminoriteter i Iran. Jeg viser i denne sammenheng til mine svar på skriftlig spørsmål om Iran, nr. 2751 (2021-22) og nr. 1486 (2022-2023).
Norge er i dialog med likesinnede land om hvordan vi best kan øve press på iranske myndigheter til å respektere landets menneskerettslige forpliktelser, inkludert tros- og livssynsminoriteter.
Norge arbeider for økt internasjonal oppmerksomhet rundt situasjonen for tros – og livssynsminoriteter i Iran gjennom multilaterale kanaler, inkludert i FNs menneskerettighetsråd i Genève. Norge har i likhet med FN, lenge vært bekymret for situasjonen for baha’ier, ateister og andre tros- og livssynsminoriteter. Ivaretakelse av retten til religions- og trosfrihet for religiøse minoriteter, som baha’i og kristne konvertitter, var derfor en av Norges anbefalinger til Iran i forbindelse med den periodiske landgjennomgangen (Universal Periodic Review) av Iran i Menneskerettighetsrådet i 2019. Den neste gjennomgangen av Iran i Menneskerettighetsrådet vil finne sted i 2025.
Norge sitter også i kjernegruppen av land som forhandler i FN i New York om den årlige resolusjonen om menneskerettighetssituasjonen i Iran. I denne resolusjonen (A/RES/77/228) holder det internasjonale samfunnet Iran ansvarlig for menneskerettighetsbruddene i landet og situasjonen for tros- og livssynsminoriteter inntar en sentral plass. Resolusjonen uttrykker alvorlig bekymring for den forverrede situasjonen for tros – og livssynsminoriteter og oppfordrer Iran til å stanse trakasseringen og forfølgelsen av religiøse ledere og stanse alle former for diskriminering på grunnlag av religion. Vi vil videreføre dette viktige arbeidet som medlem av i kjernegruppen for denne FN-resolusjonen også i år.
Norge er også med i, og stiller seg bak oppfordringene fra Den internasjonale trosfrihetsalliansen til Iran om å stanse sin pågående trakassering og forfølgelse av baha’ier, og å sørge for at nasjonale lover og regler angående tros- og livssynsminoriteter er i overensstemmelse med internasjonale standarder. Som medlem i denne alliansen har Norge også uttrykt alvorlig bekymring for at intoleranse og trakassering mot kristne rundt om i verden øker og vi har oppfordret til fornyet innsats for å beskytte alle kristnes rett til tros- og livssynsfrihet.
Utenriksdepartementet har jevnlig dialog med representanter for tros- og livssynsminoriteter om disse spørsmålene. Vi vil fortsette å bruke de kanaler vi har, bilateralt og multilateralt, for å legge press på Iran til å respektere og implementere menneskerettighetene, inkludert tros– og livssynsfrihet.