Skriftlig spørsmål fra Marius Arion Nilsen (FrP) til justis- og beredskapsministeren

Dokument nr. 15:3085 (2022-2023)
Innlevert: 04.09.2023
Sendt: 04.09.2023
Besvart: 11.09.2023 av justis- og beredskapsminister Emilie Mehl

Marius Arion Nilsen (FrP)

Spørsmål

Marius Arion Nilsen (FrP): Ungdomskriminaliteten går feil vei flere steder i landet, og flere grove voldshendelser har funnet sted i sommer over hele landet blant ungdom. Agder skiller seg ut som en av regionene med negativ utvikling.
Kan statsråden avklare når nye og forbedrede straffereaksjoner for ungdom kommer, hva disse består av, og også om samfunnshensynet og ofrenes rettsikkerhet vil ivaretas bedre enn med dagens lovverk og regler?

Begrunnelse

I et svar 20.6.23 på mitt skriftlige spørsmål om urovekkende kriminalitetsutvikling i Sverige, også blant ungdom, svarer statsråden:

"Justis- og beredskapsdepartementet arbeider med å forbedre straffereaksjonene for ungdom og har hatt forslag til lovendringer på høring som nå følges opp. Forslagene skal bidra til at reaksjonene fungerer bedre etter formålet, og skal blant annet føre til raskere iverksettelse, større fleksibilitet og bedre bruddhåndtering, samtidig som ungdommens rettssikkerhet ivaretas på en god måte. Vi skal ha tydelige reaksjoner som hjelper barn og unge tilbake til et kriminalitetsfritt liv, og til en situasjon der de kan bruke ressursene sine til beste både for seg selv og samfunnet."

Flere steder i landet går utviklingen feil vei, og bredere verktøykasse for politiet og andre instanser behøves, samtidig som lovbryter i større grad bør ansvarliggjøres, samfunnshensyn styrkes, og ofres rettigheter ivaretas vesentlig bedre.

Emilie Mehl (Sp)

Svar

Emilie Mehl: Barn og unge som begår lovbrudd må møtes med en rask og treffsikker reaksjon. Justis- og beredskapsdepartementet arbeider med å forbedre straffereaksjonene for ungdom, ungdomsstraff og ungdomsoppfølging, og regjeringen vil om kort tid legge frem en proposisjon for Stortinget med forslag til lovendringer.
Forslagene skal blant annet sikre raskere iverksettelse av straffen, forenkle det rettslige rammeverket for reaksjonene, gi domstolene større rom for individuelle vurderinger og tilrettelegge for et bedre tverrsektorielt samarbeid og for bygging av relasjoner rundt ungdommen. Videre skal flere av forslagene også sikre god ivaretakelse av fornærmede, blant annet ved å tilpasse bruken av gjenopprettende prosess, og også ved å gi domstolen flere handlingsalternativer. Det foreslås at domstolen skal kunne kombinere ungdomsstraff med rettighetstap, herunder kontaktforbud og oppholdsforbud med elektronisk kontroll. Også ved brudd på vilkår for straffegjennomføringen skal domstolen kunne fastsette vilkår om oppholds- og kontaktrestriksjoner med elektronisk kontroll.