Skriftlig spørsmål fra Marius Arion Nilsen (FrP) til olje- og energiministeren

Dokument nr. 15:3124 (2022-2023)
Innlevert: 08.09.2023
Sendt: 08.09.2023
Besvart: 15.09.2023 av olje- og energiminister Terje Aasland

Marius Arion Nilsen (FrP)

Spørsmål

Marius Arion Nilsen (FrP): Mer kraft, mer nett og mer energieffektivisering er svaret fra regjeringen på alle spørsmål om høye strømpriser. Sist på spørsmålet mitt om prisforskjellene i NO2 mot NO1 og NO5, der var svaret det samme.
Kan statsråden derfor bes fortelle konkret hvilke prosjekter som pågår med styrkede nettforbindelser mellom NO2 og resten av landet, og helt konkret hvor mange som jobber med disse prosjektene hos Statnett, NVE og dep. og hvilke framdriftsplaner de har, og ikke minst hvor mange kraftutbyggingsprosjekter som pågår i nevnte områder?

Begrunnelse

Statsråden skriver i svaret til mitt skriftlige spørsmål Dokument nr. 15:3016 (2022-2023):

"På lang sikt vil løsningen være utbygging av mer nett, mer kraftproduksjon og en videre satsing på energieffektivisering. Dette er regjeringen godt i gang med."

Det er ønskelig å få en konkretisering på hva det at regjeringen er godt i gang med det innebærer.

Terje Aasland (A)

Svar

Terje Aasland: Det er regjeringens mål at rikelig tilgang på ren og rimelig strøm skal være et konkurransefortrinn i alle deler av landet. At prisforskjellene over tid mellom regionene ikke er for store er viktig for tilliten til kraftsystemet vårt. På lang sikt vil løsningen være utbygging av mer nett, mer kraftproduksjon og en videre satsing på energieffektivisering. Dette er vi godt i gang med.
Regjeringen har foreslått og fått gjennomført en historisk styrking av energimyndighetene i statsbudsjettet for 2023. For å redusere køen av konsesjonssøknader på nett og legge til rette for raskere behandling av nye konsesjonssøknader innenfor både kraftproduksjon og nett, er blant annet saksbehandlingskapasiteten i NVE og OED kraftig styrket. Dette kommer på toppen av styrkingen av saksbehandlingskapasiteten i NVE i statsbudsjettet for 2022. I statsbudsjettet for 2024 vil vi foreslå ytterligere styrking av energimyndighetene
Statnett opplyser at foretaket arbeider med mindre oppgraderinger som kan gi noe økt kapasitet, men også flere større prosjekter som vil bidra til å øke kapasiteten inn til NO2. Ifølge Statnett inkluderer dette styrking av forbindelsen mellom Sogndal og Sauda, og flere prosjekter som er konsesjonssøkt eller allerede under utførelse i Vestland, herunder i bergensområdet og på Haugalandet. Statnett har utarbeidet en konseptvalgutredning (KVU) for forsterkning av kraftnettet mellom Sørlandet og Grenlandsområdet på Østlandet. Dette må ses i sammenheng med Statnetts planer om nettforsterkninger videre fra Grenland til Flesaker (Eiker) og videre til Tegneby.
Statnett arbeider også med innføring av flytbasert markedskobling som metode for å fastsette handelskapasitet i kraftmarkedet. Dette vil bidra til at eksisterende nett utnyttes bedre og dermed også jevne ut prisforskjellene noe. Ved flytbasert markedskobling blir flere handelsmuligheter tilgjengelig for markedet, og den fysiske nettkapasiteten kan utnyttes på en mer fleksibel og samfunnsøkonomisk måte. Flytbasert markedskobling skal etter planen innføres i løpet av første kvartal 2024.
Tall fra NVE viser at det var 29 vannkraftprosjekter under bygging i NO1, NO2 og NO5 per 1.7.2023. Disse vil samlet bidra med om lag 560 GWh produksjon per år når alle er ferdigstilt. Tilsvarende var ett solkraftverk under bygging, og dette vil bidra med 6 GWh produksjon per år. Det er ingen vindkraftprosjekter under bygging i de nevnte områdene for tiden.
I tillegg vil mer effektiv bruk av energi bidra til å redusere strømforbruket og til et mer effektivt kraftsystem. Regjeringen vil legge frem en handlingsplan for energieffektivitet i alle deler av norsk økonomi.