Skriftlig spørsmål fra Hårek Elvenes (H) til forsvarsministeren

Dokument nr. 15:3180 (2022-2023)
Innlevert: 18.09.2023
Sendt: 19.09.2023
Besvart: 28.09.2023 av forsvarsminister Bjørn Arild Gram

Hårek Elvenes (H)

Spørsmål

Hårek Elvenes (H): Når skal de ulike tiltakene statsråden peker på gjennomføres, slik at intensjonene i Meld. St. 17 (2020–2021) kan innfris, og om lag hvor stor andel av anskaffelsene i forsvarssektoren vil kunne tilfalle regionale aktører og/eller små og mellomstore bedrifter?

Begrunnelse

Statsråden viser i sitt svar 5. september på mitt spørsmål, til flere konkrete tiltak for å følge opp intensjonene i Meld. St. 17 (2020–2021) om økt bruk av lokale leverandører og små og mellomstore bedrifter forsvarssektoren. Dette er positivt, men statsråden sier samtidig lite om når disse tiltakene skal gjennomføres, og lite om hvor stort omfang det vil være snakk om. For mange lokale leverandører kan dette bety usikkerhet om fremtidige muligheter for å levere sine varer og tjenester til forsvarssektoren, og særlig for små og mellomstore bedrifter.

Bjørn Arild Gram (Sp)

Svar

Bjørn Arild Gram: Jeg viser til brev fra Stortingets president av 18. september 2023 med spørsmål fra stortings-representant Hårek Elvenes om oppfølgingen av intensjonene i Meld. St. 17 (2020–2021) og tiltakene tilknyttet forsvarssektorens anskaffelser, regionale leverandører og små og mellomstore bedrifter. Spørsmålet gjelder når tiltakene er tenkt gjennomført, og om lag hvor stor andel av anskaffelsene som vil kunne tilfalle regionale aktører og/eller små og mellomstore bedrifter.
Det er viktig at små og mellomstore bedrifter har mulighet til å konkurrere om oppdrag og anbud for Forsvaret i hele landet. For eiendom, bygg og anlegg i sektoren er dette arbeidet allerede godt i gang, og Forsvarsbygg benytter i stor grad lokale og regionale leverandører.
Som nevnt i svar på skriftlig spørsmål fra Stortinget nr. 3011, har Forsvaret fått i oppdrag å øke sin involvering og sin bestillerkompetanse etter et nærhetsprinsipp til å omfatte lokale og regionale leverandører, særlig i Nord-Norge. Dette omfatter utlysning av regionale rammeavtaler hvor det kan bys på deler av hovedavtalen, eller økt bruk av parallelle rammeavtaler slik at omsetningen spres på flere leverandører. Som en del av dette oppdraget skal Forsvaret også utarbeide egne tiltak for å styrke samarbeidet med små og mellomstore bedrifter og leverandører. Disse tiltakene ble iverksatt gjennom tildelingsbrev til Forsvaret for 2023.
Forsvaret arbeider med å engasjere og informere lokalt næringsliv om mulighetene innenfor forsvarssektorens planlagte anskaffelser, og særlig hva som kreves for å bli leverandør for Forsvaret. Forsvarets logistikkorganisasjon opplyser at over halvparten av Forsvarets anskaffelser per 2022 er fra små og mellomstore bedrifter.
Forsvaret opplyser videre at anskaffelsene deles opp i henhold til oppdraget, og der det samtidig tjener behov og operativ evne. For eksempel kan det av beredskapshensyn være hensiktsmessig å dele opp rammeavtaler.
Tiltakene det vises til over er iverksatt, og følges opp gjennom etatsstyringen av Forsvaret. Forsvarsektorens behov og anskaffelsesregelverket er utgangspunktet og rammeverket for sektorens anskaffelser, men et godt næringspolitisk grunnlag, bosetting i distriktene og levedyktige lokalsamfunn er helt sentralt for at Totalforsvaret skal fungere og forsyningssikkerheten ivaretas.
Rapporteringen på tiltakene som regjeringen har iverksatt, vil gi indikasjoner på om disse hensynene balanseres på en hensiktsmessig måte, eller om det vil være behov for ytterligere justeringer og tiltak for å oppnå målet med økt samarbeid med dette segmentet av næringslivet.