Skriftlig spørsmål fra Sveinung Rotevatn (V) til statsministeren

Dokument nr. 15:3224 (2022-2023)
Innlevert: 22.09.2023
Sendt: 25.09.2023
Besvart: 03.10.2023 av statsminister Jonas Gahr Støre

Sveinung Rotevatn (V)

Spørsmål

Sveinung Rotevatn (V): Er statsministeren enig i at vi i Norge har frie og rettferdige valg, en fri presse og at antydninger om det motsatte uten saklig grunnlag kan undergrave tilliten til våre demokratiske institusjoner?

Begrunnelse

Arbeiderpartiets sentralstyremedlem og sittende byrådsleder i Oslo Raymond Johansen har uttalt at man ikke kan vite om det ville hatt betydning for valgutfallet om norske medier hadde gjort det kjent tidligere at Erna Solbergs ektemann har drevet omfattende aksjehandler mens hun var statsminister. Et annet sentralstyremedlem i Arbeiderpartiet, Peggy Hessen Fløysvik, uttalte på Helgemorgen 16. september at det er «veldig problematisk hvis det er noen som har sittet på informasjon her og ikke latt den komme ut, med tanke på at vi står rett foran et valg». Dag Mossige, gruppeleder i Stavanger Arbeiderpartis kommunestyregruppe, sa på Politisk kvarter 22. september at valgresultatet i Stavanger er skjørt og at det hviler en skygge over valget i Stavanger. Disse uttalelsene med flere er egnet til å spre usikkerhet om valgresultatets legitimitet og konspirasjoner knyttet til norske mediers angivelige ledtog med Høyre.
Det er helt klart at sommerens avsløringer knyttet til habilitet setter tilliten til politikere på prøve. Det er en alvorlig demokratisk utfordring. Vi kan ikke la prosessen med å gjenopprette denne tilliten forkludres av ubegrunnede påstander som sår tvil ved legitimiteten til valgresultatet eller ved den frie pressen. Derfor vil det være viktig at statsministeren går i rette med de påstandene fra sine partifeller som bidrar til å undergrave tilliten til våre demokratiske institusjoner.

Jonas Gahr Støre (A)

Svar

Jonas Gahr Støre: Norge har frie og rettferdige valg og en fri presse.
Rollen frie og redaktørstyrte medier har i demokratiet kan ikke understrekes nok i urolige tider. I krig og konflikt er sannheten ofte første offer. Tilgangen til sannhet og kunnskap settes også under press av polarisering og fake news. Derfor forsterket Norge støtten til uavhengig journalistikk verden over med 170 millioner bistandskroner over fem år, til et fond for uavhengig journalistikk. Fondet drives av Pulitzer-senteret og skal støtte opp om uavhengig journalistikk om klima, hav og skog.
Jeg vil anerkjenne norsk presse for den viktige rollen de har i demokratiet vårt. En fri presse er ikke noe vi kan slå oss til ro med at vi har, også i Norge må pressefriheten hegnes om. I Democracy Index 2022 (the Economist Intelligence Unit Limited) er Norge rangert som verdens mest demokratiske land, og i World Press Freedom Index 2023 (Reporters Without Borders) er Norge rangert som det landet i verden med størst pressefrihet. Sakene den siste tiden gir heller ingen grunn til å tro noe annet. Det er pressen som har gjort offentligheten kjent med aksjehandlene til Erna Solbergs ektefelle da hun var statsminister og problemstillingene knyttet til dette.