Bård Hoksrud (FrP): Det pågår forhandlinger i Verdens helseorganisasjon (WHO) om den globale helseberedskapen, både det internasjonale helsereglementet (IHR) og en ny pandemiavtale.
Hva er status for disse forhandlingene, Norges posisjon og regjeringens syn på hvilke fullmakter WHO bør ha?
Begrunnelse
Det internasjonale helsereglementet (IHR) er et internasjonalt regelverk som administreres av WHO. Formålet er å forebygge og motvirke smittsomme sykdommer. Pandemiavtalen er prinsipper og retningslinjer for håndtering av en pandemi.
Etter Faktisk.no hadde fått flere henvendelser fra personer som lurte på om det stemte at generaldirektøren i WHO i fremtiden kan pålegge Norge strenge restriksjoner, hadde de en faktasjekk av påstanden som ble publisert 28. juni i år. Deres konklusjon er at blant de mange forslagene også tas til orde for at generaldirektørens «anbefalinger» ikke lenger skal være «ikke-bindende». De skriver videre at jussprofessorer Faktisk.no har snakket med mener imidlertid at et slikt utfall er svært usannsynlig.
I faktasjekken fremkommer det at Eirik Holmøyvik, professor ved Det juridiske fakultetet på UiB, mener det er lite sannsynlig at statene vil gå med på at WHO får makt til å pålegge medlemsstatene bestemte smitteverntiltak. Han mener uansett det er et viktig spørsmål om den norske regjeringen bør holde sine forhandlingsposisjoner hemmelige. Det er også flere andre som har etterlyst åpenhet om forhandlingene og hva Norges posisjon er.
Spørsmålsstiller mener det ville vært en fordel med en faktabasert debatt om dette, og forventer at helseministeren bidrar til det ved svaret på spørsmålet. Det er særlig viktig å ha åpenhet om disse forhandlingene, etter den sterke kritikken som har kommet fra flere hold mot WHO sin håndtering av koronapandemien.