Skriftlig spørsmål fra Abid Raja (V) til helse- og omsorgsministeren

Dokument nr. 15:3275 (2022-2023)
Innlevert: 28.09.2023
Sendt: 29.09.2023
Besvart: 09.10.2023 av helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol

Abid Raja (V)

Spørsmål

Abid Raja (V): Hva vil statsråden gjøre for å sikre de små ideelle rusbehandlingsinstitusjonene i den kommende anbudsrunden i Helse Sør-Øst, og vektlegger statsråden at helseforetaket må sikre mangfold i behandlingstilbudet til rusavhengige fremover?

Begrunnelse

Våren 2023 publiserte Helse Sør-Øst sin behovsanalyse for tverrfaglig spesialisert rusbehandling (TSB) i forkant av anbudsrunden høsten 2023. I behovsanalysen kommer det blant annet frem at Helse Sør-Øst ikke ser behov for å kjøpe plasser med liggetid lengre enn 6 til 9 måneder, at de ikke vil anskaffe medikamentfrie tilbud og heller ikke ser behov for egne behandlingsinstitusjoner for kvinner. I Nasjonalt kompetansesenter TSBs nye fremtidsstudie, blir det fastslått at det forventes en vridning fra døgnbehandling til poliklinisk behandling.
Undertegnede er bekymret for økt strømlinjeforming og standardisering i rusbehandlingen. Dette er uheldig siden behandlingstilbudet må reflektere mangfoldet i gruppen som har behov for behandling. Hvor lang tid det tar å bli rusfri avhenger av mange faktorer, som for eksempel hvor lenge man har vært avhengig, om man har stått utenfor arbeidslivet, evne til å bygge relasjoner og til å ta imot hjelp, grad av traumepåkjenninger mm.
Da Kvinnehelseutvalget la frem NOU 2023:5 tidligere i år, anbefalte de at alle helseforetak prioriterer kjønnsspesifikk behandling. Også Helsedirektoratet anbefaler kjønnsspesifikk og kjønnsdelt behandling. Likevel går ikke behovsvurderingen til HSØ lenger enn å si at «det bør anskaffes behandlingstiltak som har fokus på kjønn», og ett av de få tilbudene for kvinner, Kvinnekollektivet Arken, risikerer å måtte legge ned. I tillegg har Blå Kors uttrykt bekymring for sine tilbud rettet mot gravide med rusmiddelavhengighet.
Under den forrige rød-grønne regjeringen stod flere små rusbehandlingsinstitusjoner i fare for å måtte legge ned pga. urimelige anbudsregimer. Dette ryddet Solberg-regjeringen opp i og sikret en styrket og mangfoldig behandling for rusavhengige. Nå er undertegnede bekymret for at vi kan havne i en lignende situasjon, der redusert bredde i behandlingstilbudene vil gjøre behandlingen til rusavhengige dårligere.

Ingvild Kjerkol (A)

Svar

Ingvild Kjerkol: Rusmiddelavhengige er ikke en ensartet gruppe. Det er stor variasjon i pasientpopulasjonen med hensyn til omfanget av og alvorlighetsgraden til tilstanden, og i hvilken grad rusmiddelproblemer og avhengighetstilstander påvirker sosiale forhold, somatiske lidelser og risiko for helseskader. Det er derfor behov for ulike typer behandling og behandlingsopplegg for ulike pasienter.
Det er de regionale helseforetakene som skal sørge for et behandlingstilbud som er tilpasset pasientenes ulike behov. I forbindelse med spørsmålet om den kommende anbudsrunden, har jeg derfor bedt Helse Sør-Øst RHF om en uttalelse og gjengir denne nedenfor:
«Private leverandører, inkludert private ideelle, er en viktig del av og et viktig supplement til den offentlige helsetjenesten. Helse Sør-Øst RHF har i dag avtale med 23 private ideelle leverandører innen tverrfaglig spesialisert rusbehandling (TSB).
En ny anskaffelse med planlagt oppstart 01.01.2025 vil basere seg på behovsvurderingen fra desember 2022. Anskaffelsen forventes kunngjort i løpet av november 2023.
På bakgrunn av krav stilt i foretaksmøtet den 15. januar 2019 om å øke bruk av private ideelle leverandører, vedtok styret i Helse Sør-Øst RHF en strategi og plan for dette, jfr. styresak 066-2019.
I styresak 066-2019 er det pekt på at prioritering av private ideelle leverandører er mest aktuelt innen fagområdene TSB og psykisk helsevern. På bakgrunn av den uklare rettstilstanden og ulik markedssituasjon innen de enkelte tjenesteområdene ba styret om at håndteringen av private ideelle leverandører skulle vurderes konkret i den enkelte anskaffelse.
Tidligere usikkerhet om adgangen til å reservere kontrakter om helse- og sosialtjenester for ideelle leverandører er nå avklart. EFTA-domstolen har kommet med en uttalelse om at kommersielle aktører på visse lovlige vilkår kan utestenges fra en konkurranse. Det er imidlertid ulik markedssituasjon innen de enkelte tjenesteområdene. Helse Sør-Øst RHF vil derfor foreta en konkret vurdering av om private ideelle leverandører skal prioriteres i forbindelse med den kommende anskaffelsen innen TSB.
Dagens erfaring er at tilbud hos helseforetak/sykehus supplert med tilbudet hos private leverandører bidrar til å gi et mangfoldig behandlingstilbud. Behovsvurderingen peker på at det er stor variasjon i målgruppen innen TSB. Det vil derfor være ønskelig med ulik innretning av behandlingstilbudet hos avtalepartene, der noen kan ha hovedvekt på poliklinisk behandling og korttids døgnbehandling, mens andre tilbyr langtids døgnbehandling. Det betyr at langtidsbehandling også bør kunne bestå av kortere innleggelser, sekvensielle behandlinger og mer ambulant virksomhet før og etter døgnbehandling. Det skal alltid gjøres en konkret vurdering av den enkelte pasients individuelle behandlingsbehov, noe som vil påvirke innretningen på tilbudet som gis til den enkelte pasient.
Behovsvurderingen peker på at noen av behandlingstilbudene bør ha fokus på kjønn/legning og identitet, samt at det er viktig at noen tilbud har særlig kompetanse på behandling av etniske minoriteter og personer med svak kognitiv fungering. Helse Sør-Øst RHF vurderer altså at det er flere forhold enn kjønn som bør vurderes i den kommende anskaffelsen.
Helse Sør-Øst har tilbud til gravide med rusmiddelavhengighet som ønsker innleggelse både ved helseforetakene og hos to avtaleparter. Ut fra bruk over tid vurderer Helse Sør-Øst RHF at den regionale enheten ved Sykehuset Innlandet HF i framtiden vil være tilstrekkelig for å dekke regionens behov for gravide innlagt etter §10-3 i helse- og sosialtjenesteloven da dagens kapasitet er betydelig høyere enn faktisk forbruk».
Gjennom den varslede forebyggings- og behandlingsreformen vil regjeringen komme nærmere tilbake til tilbudene til personer med rusmiddelproblemer. Jeg viser for øvrig til mitt svar på spørsmål 3287 fra representanten Lan Marie Nguyen Berg.