Skriftlig spørsmål fra Tor André Johnsen (FrP) til justis- og beredskapsministeren

Dokument nr. 15:42 (2023-2024)
Innlevert: 06.10.2023
Sendt: 06.10.2023
Besvart: 13.10.2023 av justis- og beredskapsminister Emilie Mehl

Tor André Johnsen (FrP)

Spørsmål

Tor André Johnsen (FrP): Vil statsråden – da det ikke er satt av midler i statsbudsjettet til endring av domstolstrukturen – nå avlyse den varslede reverseringen av domstolsreformen og frede dagens domstolstruktur?

Begrunnelse

Det fremgår av Hurdalsplattformen at regjeringen vil:

«Gjeninnføre strukturen for domstolane før domstolsreforma av 2021 for å vareta borgaranes rettstryggleik og sikre sjølvstendige domstolar med stadleg leiing, med unntak for domstolar der domstolsleiar, kommunane i rettskretsen og dei tilsette gjennom sine tillitsvalde er samde om å oppretthalde dagens struktur.»

Statsråden var etter tiltredelse høsten 2021 veldig tydelig på viktigheten av en rask strukturavklaring for domstolene. Statsråden uttalte følgende til NTB den 5. desember 2021:

«Er det et mål at reformen reverseres før den har satt seg skikkelig?
Ja, det kan jeg være tydelig på. Jeg tror ikke det er gunstig for noen at en struktur som ikke blir varig, får virke for lenge før man gjør nye endringer.
Målet er å gjennomføre dette tidlig i perioden så vi deretter kan konsentrere oss om hvordan vi skal styrke domstolene på andre måter, sier Mehl.»

Det er ikke satt av midler til endring av domstolstrukturen i forslaget til statsbudsjettet for 2024. En endring av domstolstrukturen vil dermed i teorien tidligst kunne finansieres i revidert nasjonalbudsjett for 2024, men det vil svært uvanlig å gjøre denne typen strukturelle grep i et revidert nasjonalbudsjett. Strukturendringen vil i så tilfelle først skje tett opptil eller i valgåret 2025, som da også er det siste året i inneværende stortingsperiode. Spørsmålsstiller vil derfor be om en bekreftelse på at vi fra statsrådens uttalelser i desember 2021 og den manglende finansieringen av strukturendring for domstolene i forslaget til statsbudsjett, kan konkludere med at den varslede reverseringen av domstolsreformen er avlyst og at dagens domstolstruktur ligger fast.
Domstolsreformen har vist seg å være en svært vellykket reform, som har blitt godt mottatt i justissektoren. Dette reflekteres også tydelig i høringssvarene som er inngitt til regjeringens høring om reversering av reformen. Dette taler mot en symbolpolitisk reversering av en god og viktig reform. Det vil også være uansvarlig å prioritere reversering av en vellykket domstolsreform, samtidig som flere deler av justissektoren står i en svært krevende ressurssituasjon.

Emilie Mehl (Sp)

Svar

Emilie Mehl: Saken er fortsatt til behandling i departementet. Jeg viser i den forbindelse til svar på spørsmål nr. 1492, 1545, 1631, 1759, 1832 og 2196 fra forrige sesjon (2022-2023).