Skriftlig spørsmål fra Kathy Lie (SV) til helse- og omsorgsministeren

Dokument nr. 15:405 (2023-2024)
Innlevert: 10.11.2023
Sendt: 13.11.2023
Besvart: 20.11.2023 av helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol

Kathy Lie (SV)

Spørsmål

Kathy Lie (SV): Hva tenker helseministeren om bruk av servicehunder for mennesker med ulike lidelser og for mennesker med epilepsi spesielt, og vil helseministeren se på om mennesker med epilepsi kan få mulighet til få servicehund.
Vil helseministeren vurdere å ta initiativ til et pilotprosjekt for å teste ut erfaringer og nytte av servicehunder for mennesker med epilepsi?

Begrunnelse

Vi har hørt flere historier om mennesker med epilepsi som har blitt varslet av sin hund i forkant av et epilepsi-anfall, slik at de kan ta forholdsregler som å sette seg eller legge seg ned og på den måten unngå å falle og skade seg. Disse hundene har ikke blitt spesielt trent opp som servicehunder, men varsler instinktivt sin eier. Med noe trening kan disse hundene fungere som servicehunder og for eksempel lære seg å trykke på en knapp og tilkalle helsehjelp. I 2016 var det et prøveprosjekt med 8 unge med fysiske og psykiske utfordringer som fikk servicehunder. Det ga svært positive resultater. Men vi har ikke sett noen videreføring av dette. Epilepsiforbundet er kritiske til at det ikke går an for mennesker med epilepsi å få servicehund siden de ser både den helsemessige gevinsten og den samfunnsøkonomiske nytten av dette. De ønsker seg i det minste et prøveprosjekt for å teste det ut å få mer kunnskap. De mener servicehunder for mennesker med epilepsi både vil kunne føre til mindre behov for helsehjelp og at flere med epilepsi vil kunne være i arbeid.

Ingvild Kjerkol (A)

Svar

Ingvild Kjerkol: En servicehund er spesialtrent til å hjelpe personer med fysiske funksjonsnedsettelser i hverdagen. Det er Nav som i dag yter stønad. Av forskrift om stønad til servicehund for personer med nedsatt funksjonsevne fremgår det at servicehunden skal bidra til at personer med fysiske funksjonsnedsettelser får hjelp til praktiske gjøremål. Servicehunden skal gjøre brukeren mer selvhjulpen og bidra til å redusere behovet for kommunale pleie- og omsorgstjenester. Servicehunden er altså ment å fungere som et alternativ for å løse brukerens utfordringer, i tillegg til å stimulere til økt aktivitet og en mindre isolert tilværelse. Personer som får en servicehund må være i stand til å ta fullt ansvar for hunden.
Det er riktig som representanten er inne på at man ikke kan få servicehund for at den skal kunne varsle om diabetes eller epilepsianfall. Dette er også eksplisitt nevnt på Nav sine hjemmesider.
Jeg ser at det sikkert kan være gode grunner for å utvide virkeområdet for bruk av servicehunder. Dette må i så fall sees i sammenheng med de prioriteringsutfordringer vi står overfor. Det er ikke satt av midler i statsbudsjettet for å teste ut erfaringer og nytte av servicehunder for mennesker med epilepsi.