Skriftlig spørsmål fra Guri Melby (V) til utenriksministeren

Dokument nr. 15:418 (2023-2024)
Innlevert: 13.11.2023
Sendt: 13.11.2023
Besvart: 20.11.2023 av utenriksminister Espen Barth Eide

Guri Melby (V)

Spørsmål

Guri Melby (V): Hvordan ser regjeringen på realismen i at en internasjonal fredsstyrke med FN-mandat kan overta ansvar for sikkerhet i Gaza, og hva mener regjeringen om fordelerne og ulempene ved en slik løsning?

Begrunnelse

Det er viktig at regjeringen jobber for å håndtere de enorme humanitære behovene på Gaza her og nå. I undertegnedes mening må det innebære at gislene må frigis; å avslutte blokaden av essensielle tjenester som vann og strøm; innføre en umiddelbar våpenhvile; sikre humanitære korridorer og at humanitær bistand i et omfang som monner når inn i Gaza uavhengig av våpenhvile; og avslutte brudd på folkeretten og hensynta sivile i krigføringen. Undertegnede støtter arbeidet for å gi ICC tilgang til å etterforske krigsforbrytelser i forbindelse med krigen.
Parallelt med å håndtere situasjonen her og nå, er det nødvendig at regjeringen jobber med det mer langsiktige arbeidet for en politisk tilfredsstillende løsning på den underliggende konflikten. Gazas framtid er særdeles usikker. I løpet av forrige uke ble det både uttalt fra den israelske statsministeren at Israel ville overta «overordnet sikkerhetsansvar» for Gaza etter krigen, og at Israel ikke har som mål å okkupere Gazastripen. Muligheten for en israelsk gjenokkupasjon, som på ingen måter ville være en tilfredsstillende utvikling, må uansett tas på alvor. Flere diskuterer muligheten for at sikkerheten i Gaza kan ivaretas gjennom en internasjonal fredsstyrke med FN-mandat, blant annet er dette noe som er nevnt av EU-kommisjonens president.

Espen Barth Eide (A)

Svar

Espen Barth Eide: Regjeringen har vært tydelig på at vi allerede nå må tenke på den dagen kamphandlingene mellom Israel og Hamas tar slutt, og snakke om det som kommer etterpå. Dette noe som statsministeren og jeg også tar opp i våre samtaler med israelske og palestinske kontakter og med representanter fra andre land.
Denne konflikten kan ikke løses militært. Når krigen er over må israelerne og palestinerne på nytt diskutere det grunnleggende spørsmålet om hva som kan være en fredelig løsning på konflikten.
Norge mener i likhet med de fleste andre land, at tostatsløsningen er den løsningen som best ivaretar sikkerheten til både det israelske og det palestinske folk. Tostatsløsningen innebærer at det skal etableres en palestinsk stat, som inkluder Gaza og Vestbredden, inkludert Øst-Jerusalem.
På dette tidspunktet mener jeg det er for tidlig å ta stilling til hvem som da skal ha ansvaret for sikkerheten i Gaza når denne krigen er slutt. Dette bør det være opp til partene å definere i en fremtidig fremforhandlet avtale.