Abid Raja (V): Er kunnskapsministeren enig i vurderingen om at en forestilling eller konsert om skeiv kjærlighet med rimelig grunn kan oppleves som utøvelse av et annet livssyn eller være støtende eller krenkende, og vil statsråden ta initiativ til en presisering av fritaksregelverket?
Begrunnelse
Vest-Telemark blad har nylig skrevet en artikkel om en skole i Kviteseid, der flere elever fikk fritak fra å se en forestilling om skeiv kjærlighet. I denne saken har ordføreren og varaordføreren i kommunen vært uenige om fritaket burde vært innvilget.
I opplæringslova står det at:
«Elevar skal etter skriftleg melding frå foreldre få fritak frå dei delar av undervisninga ved den enkelte skolen som dei ut frå eigen religion eller eige livssyn opplever som utøving av ein annan religion eller tilslutning til eit anna livssyn, eller som dei på same grunnlag opplever som støytande eller krenkjande.»
I lovkommentaren til denne paragrafen står det videre:
«Det er likevel en objektiv grense ved at fritaksretten bare gjelder fritak fra aktiviteter som med rimelig grunn kan oppleves som utøvelse av annen religion eller tilslutning til annet livssyn, eller som er støtende eller krenkende».
Ved tidligere anledninger har den samme problemstillingen vært aktuell. I oktober skrev Fædrelandsvennen om Lindebøskauen ungdomsskole som ga undervisningsfritak til en konsert om skeiv kjærlighet etter opplæringslova § 2-3 a. Denne uenigheten om hvordan lovparagrafen skal tolkes viser behovet for en oppklaring.