Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.
Dokument nr. 15:472 (2023-2024) Innlevert: 17.11.2023 Sendt: 20.11.2023 Besvart: 28.11.2023 av helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol
Olaug Vervik Bollestad (KrF): Virussesongen er i gang, og sykehusene forbereder seg på å møte både covid- og influensainnleggelser. Hva tenker statsråden om intensivkapasiteten på sykehusene, og hvilke tiltak gjøres for å øke kapasiteten?
Ingvild Kjerkol: Sesonginfluensa med økt tilstrømming av infeksjonspasienter er en årlig hendelse som sykehusene har gode rutiner for å håndtere. Ifølge Folkehelseinstituttets ukesrapport er denne sesongens influensautbrudd ennå ikke i gang, mens forekomsten av covid-19 er økende. Det har vært en økning i den samlede intensivberedskapen i helseregionene, først og fremst ved at utdanningskapasiteten for intensivsykepleiere er betydelig styrket de siste årene. Økt utdanningskapasitet medfører at bemanning av intensiv- og overvåkningssengene er mer robust nå enn før koronapandemien. Som et eksempel er antall utdanningsstillinger i intensivsykepleie økt fra 140 i 2020 til 385 i 2023 i Helse Sør-Øst. I tillegg er det satt i verk en rekke tiltak for å øke kapasiteten og fleksibiliteten ved behov. Flere helseforetak har gjennomført kompetansehevende tiltak og utarbeidet nye bemanningsløsninger slik at sykepleiere fra andre sengeområder i større grad enn tidligere kan bistå inn mot overvåkning. Dette er spesielt viktig i perioder med økt behov for intensivkapasitet. Flere helseforetak melder også om pågående prosjekter for opplæring av helsefagarbeidere i utførelse av ulike oppgaver i intensivavdelingene. Det er videre viktig med andre og mer generelle tiltak som reduserer presset på intensivavdelingene. Det har vært mye oppmerksomhet på vaksinasjon av helsepersonell mot sesonginfluensa, og flere helseforetak melder om høy oppslutning. Det er god tilgang på testutstyr og etablerte rutiner for testing, isolering og kohortisolering på sengeposter og intensivavdelinger. Helseforetakene har oppdaterte smittevernrutiner og beredskapsplaner. I Helse Sør-Øst har Oslo universitetssykehus HF en sentral rolle i regionens samlede intensivkapasitet og -beredskap, og her kan regionen blant annet sette i verk regional intensivkoordinering slik at man får bedre utnyttelse av kapasiteten på tvers i regionen. I tillegg foreligger egne planer for å kunne øke barneintensivkapasiteten ved Oslo universitetssykehus HF ved behov.