Skriftlig spørsmål fra Andreas Sjalg Unneland (SV) til justis- og beredskapsministeren

Dokument nr. 15:526 (2023-2024)
Innlevert: 24.11.2023
Sendt: 27.11.2023
Besvart: 04.12.2023 av justis- og beredskapsminister Emilie Mehl

Andreas Sjalg Unneland (SV)

Spørsmål

Andreas Sjalg Unneland (SV): Vil regjeringen åpne for at personer i Norge kan søke om familiegjenforening fra Norge på vegne av et familiemedlem som oppholder seg i Palestina?

Begrunnelse

Utlendingsforskriften § 10-2 har regler om fremgangsmåten ved søknad om oppholdstillatelse, og sier at når søkeren oppholder seg utenfor riket skal søknad fremmes gjennom norsk utenriksstasjon i det landet søkeren er borger av. Det kan gjøres unntak dersom «sterke rimelighetsgrunner» tilsier det.
På grunn av situasjonen i Gaza er det umulig for søkere å levere inn dokumenter. Jussbuss har en klient som søkte om familiegjenforening med ektefellen sin før situasjonen eskalerte, og det eneste som gjensto var å levere inn dokumenter. Ektefellen i Norge har kopier av alle papirer her, og det eneste som hindrer søknaden fra å bli registrert er at dokumentene leveres i Gaza.
Per i dag er det ikke åpnet for at et familiemedlem i Norge kan fremme søknad om familieinnvandring i Norge på vegne av et familiemedlem som oppholder seg i Palestina. Dette er imidlertid gjort for familiemedlem som oppholder seg i Afghanistan, hvor det er innført en midlertidig ordning som følge av sikkerhetssituasjonen. Det samme bør gjelder for søkere fra Palestina.

Emilie Mehl (Sp)

Svar

Emilie Mehl: Prosedyrene for fremsettelse av en søknad om familieinnvandring følger av utlendingsforskriften. Utgangspunktet er at søknader skal fremsettes av søkeren selv ved norsk utenriksstasjon i det landet søkeren er borger av, ev. et land der søkeren har lovlig opphold.
Forskriften åpner imidlertid for at Utlendingsdirektoratet i enkelttilfeller eller for grupper av søkere kan samtykke til at referansen i Norge framsetter en søknad på vegne av utlendingen dersom sterke rimelighetsgrunner tilsier det. Jeg har tillit til at Utlendingsdirektoratet på vanlig måte vurderer hvorvidt det er grunnlag for å gjøre unntak fra de vanlige søknadsprosedyrene for personer fra Gaza og Vestbredden.