Skriftlig spørsmål fra Lars Haltbrekken (SV) til finansministeren

Dokument nr. 15:581 (2023-2024)
Innlevert: 24.11.2023
Sendt: 04.12.2023
Besvart: 13.12.2023 av finansminister Trygve Slagsvold Vedum

Lars Haltbrekken (SV)

Spørsmål

Lars Haltbrekken (SV): Vil statsråden be Skatteetaten avvente skattlegging av privatboligeiere og gårdsbruk som selger deler av egenproduserte strøm, i påvente av den pågående helhetlige vurdering av barrierer og incentiver som skal sikre realisering av 8 TWh solkraft innen 2030?

Begrunnelse

På Skatteetatens Årskonferanse 2023 kom frem at etaten nå etablerer en praksis der salg av overskuddsstrøm (bl.a. fra privatboligeiere og gårdsbruk), fra første og for alle leverte kWh, er skattepliktig kapitalinntekt.
Fra Skatteetatens kursmateriell:

«Skatteetaten legger til grunn at salg av overskuddsstrøm er skattepliktig uansett om man selger direkte til et kraftselskap, eller benytter såkalt «bank». I sistnevnte tilfelle legger vi til grunn at det finner sted er salg med senere gjenkjøp.»

Slike mye brukte solkontoer hos kraftleverandører skal altså skattemessig avregnes etter løpende eksport over måler.
Best forutsetninger for lønnsomme solkraftanlegg i bygg er på store takflater (Multiconsult, 2023). På eneboliger, våningshus og andre mindre bygg, bl.a. i landbruket, installeres også solceller, selv om det nå ikke er lønnsomt med de kraftprisene bl.a. Statnett forventer fremover. Mange velger likevel å bruke flere store private midler på investering i solceller. Det er også velkjent at Norge trenger mye kraft for å løse klimaoppgaver og bygge ny verdiskaping i årene fremover. Lokal solkraft på bygg er oftest konfliktfritt og kan realiseres raskt.
Enova gir støtte til investering i solceller i Enovatilskuddet. For en typisk sluttbruker vil mer enn 2/3 av tilskuddet gå til å betale kapitalskatt over anleggets levetid.
Stortinget har bedt regjeringen sette et mål for ny solenergi på 8 TWh innen 2030 og utarbeide en handlingsplan.
Det er nå om lag 25 000 mindre prosumenter, som husholdninger og gårdbrukere, som har installert solcelleanlegg. I årene mot 2030 skal eiere av bygg mobiliseres til å investere mange titalls milliarder i solceller, for å nå regjeringens solkraftmål og ikke minst for å gi ny krafttilgang.
Sakskomplekset skatt og avgifter for egenprodusert og solgt strøm bør vurderes samlet i arbeidet med handlingsplanen for å realisere 8 TWh solkraft innen 2030.

Trygve Slagsvold Vedum (Sp)

Svar

Trygve Slagsvold Vedum: Budsjettenigheten om Revidert nasjonalbudsjett 2023 innebar blant annet et anmodningsvedtak (vedtak nr. 923 av 16. juni 2023) der regjeringen er blitt bedt om å utarbeide en konkret handlingsplan som gjør det mulig å realisere et mål for ny solenergi på 8 TWh innen 2030. I oppfølgingen av vedtaket har Olje- og energidepartementet bedt Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) om å vurdere mulighetene for å nå målet, hvilke virkemidler som kan bidra til å oppfylle et slikt mål, og hva som er sannsynlig utbygging av energi med dagens politikk, jf. Prop. 1 S (2023–2024) for Olje- og energidepartementet. Som ledd i budsjettenigheten mellom regjeringspartiene og SV om Statsbudsjettet for 2024 ble det for øvrig også bevilget 700 mill. kroner til ENØK-tiltak og utbygging av solenergi.
Boligeiere og gårdbrukere som installerer solceller, kan selge strømmen de ikke bruker selv. Skattelovens utgangspunkt er at enhver fordel vunnet ved arbeid, kapital eller virksomhet vil være skattepliktig inntekt.
Skatteetaten har også uttalt at salg av egenprodusert strøm, fra for eksempel solcelleanlegg, kan anses som skattepliktig inntekt etter gjeldende regler, og at dette i så fall skal skattlegges som enten kapital- eller virksomhetsinntekt. Det kan samtidig gis fradrag etter nærmere vilkår for kostnader som er knyttet til slike skattepliktige inntekter.
For private boligeiere er det mest aktuelt at salgsinntektene anses som kapitalinntekt, fordi det er en inntekt knyttet til boligen som kapitalgjenstand. For gårdbrukere kan det også være spørsmål om virksomhetsinntekter.
I gjeldende skatteregler er det ikke gitt særskilte unntak fra skatteplikt for inntekter  
oppnådd i forbindelse med salg av egenprodusert strøm. Skatteetaten må da behandle slike inntekter i tråd med de generelle skattereglene. Jeg vil se nærmere på skattereglene for salg av overskuddsstrøm for private boligeiere og se om det er behov for eventuelle særlige regler på området.