Skriftlig spørsmål fra Erlend Wiborg (FrP) til utenriksministeren

Dokument nr. 15:682 (2023-2024)
Innlevert: 12.12.2023
Sendt: 12.12.2023
Besvart: 18.12.2023 av utenriksminister Espen Barth Eide

Erlend Wiborg (FrP)

Spørsmål

Erlend Wiborg (FrP): Hva konkret er evaluert i forbindelse med kaoset knyttet til evakueringen fra Afghanistan og vil regjeringen offentligjøre disse rapportene på lik linje med hva danske og amerikanske myndigheter har gjort?

Begrunnelse

Evakueringen fra Afghanistan ble kaotisk og mange avgjørelser måtte fattes på kort tid. Ved slike hendelser er det viktig å foreta grundige evalueringer for å se om avgjørelsene som ble fattet var fornuftige, om de virket etter hensikten og hvilke konsekvenser de har fått i etterkant. Dette kan gjelde alt fra sikkerhet under evakueringen, sikkerhet på norsk jord, innvandringsregulerende hensyn, juridiske og humanitære hensyn, forsvarsfaglig, økonomisk etc. Via flere artikler i DN kan vi lese at Forsvaret, justisdepartementet og utenriksdepartementet har evaluert seg selv, men evalueringen hemmeligholdes. Det at man evaluerer seg selv kan det alltid stilles spørsmål ved om er heldig i en sak som dette, men det kan også være uheldig da konsekvensene av avgjørelsene som ble fattet under evakueringen kan berøre flere sektorer enn de nevnte departementene og konsekvensene kan gå på tvers av fagområder. Det å også sikre åpenhet i likhet med andre land bidrar også til en bedre debatt som gjør oss bedre rustet hvis en lignende situasjon oppstår på nytt.

Espen Barth Eide (A)

Svar

Espen Barth Eide: Samfunnssikkerhetsinstruksen stiller krav til at alle hendelser skal evalueres. Formålet er å lære, slik at neste krise kan blir bedre håndtert enn den forrige. Utenriksdepartementet gjennomførte derfor en grundig, intern gjennomgang av evakueringen fra Kabul der alle involverte fikk anledning til å dele sine erfaringer fra sin rolle i operasjonen.
Evalueringen gjennomgikk bredden i departementets og utenrikstjenestens innsats, eksempelvis, beredskapsplanverk, forberedelser til evakueringen, samarbeid med Forsvaret, krisestabsorganiseringen, balansering av hensyn, risikohåndtering, informasjonsdeling, kommunikasjon, tidspunkt for beslutninger og ivaretakelse av ansatte. Forsvarets forskningsinstitutt (FFI) engasjert for gjennomføringen for å sikre uavhengighet og perspektiver utenfra. Sammendraget av rapporten som er lagt ut på regjeringen.no beskriver dette mer i detalj.
Det ble bevisst valgt en intern evaluering, og jeg ønsker ikke å gjøre om på evalueringsrapportens status som internt dokument. Departementet ønsket at all tilgjengelig informasjon skulle inngå i gjennomgangen, også gradert informasjon. Disse delene utgjør en viktig del av rapporten og bakgrunnen for de ugraderte drøftelsene, slik at det ville gi et misvisende bilde av rapporten som helhet å utgi bare de ugraderte delene.
Et annet tungtveiende poeng er å sikre åpne og frie vurderinger i interne evalueringsprosesser, noe som også er et viktig hensyn bak offentleglovas bestemmelse om inntak for innsyn i interne dokumenter. FFIs rapport var fra starten ment å være en intern evaluering med fokus på læringspunkter for departementet, og departementets ansatte bidro til gjennomgangen med det som klar forutsetning. For å sikre hensynet til åpen og frimodig meningsutveksling, er det viktig at dokumenter som er ment å være interne forblir interne. Om rapporten på tvers av forutsetningen blir offentliggjort, risikerer en at ansatte i senere evalueringsprosesser er mindre villig til å dele sine vurderinger og erfaringer åpent. Da vil det være fare for at en ikke fullt ut oppnår læringseffekten som er hovedformålet med evaluering av hendelser.
Samtidig vektlegger jeg at åpenhet rundt håndtering av kriser er viktig for folks tillit til de involverte statsorganene. Utenriksdepartementet har derfor lagt ut et sammendrag av rapporten på regjeringen.no. Jeg mener dette på en god måte ivaretar både behovet for åpenhet om innholdet i rapporten og informasjonssikkerhet og hensynet til åpen og fri meningsutveksling internt i departementet.
For å svare på Stortingets interesse i saken vil jeg også orientere Stortinget om evalueringsrapporten på egnet måte, om det etterspørres.