Sveinung Stensland (H): Hvordan vil statsråden sikre at en større andel av den eldre befolkningen blir informert om og velger å ta influensavaksine og pneumokokkvaksine neste år, og hvordan vil statsråden involvere helseaktører som apotek i dette arbeidet?
Begrunnelse
Vaksinasjonsdekningen i befolkningen er lavere enn myndighetenes mål. Dette gjelder bl.a. influensavaksiner, som normalt bør tas årlig, og pneumokokkvaksiner, som er anbefalt å ta hvert 6. år. Disse vaksinene anbefales av FHI for alle over 65 år, og for noen andre definerte risikogrupper.
Lav vaksinasjonsdekning fører til økt sykdomsbyrde og større press på helsetjenesten enn nødvendig. Det fører også til økt bruk av antibiotika, som i sin tur kan bidra til mer antibiotikaresistens. Det har også vært legemiddelmangel på en enkelte typer antibiotika i år.
En rapport fra Oslo Economics høsten 2023 antyder at opp mot 5 000 personer blir innlagt på sykehus i år som følge av pneumokokksykdom, og at over 2 000 personer ble innlagt på grunn av influensa. Basert på data fra SYSVAK for 2022 kan det legges til grunn en vaksinasjonsrate for pneumokokkvaksine på 22 prosent for personer i aldersgruppen 65 til 74 år.
Sykehusinnleggelser, helsetap og produksjonstap som følge av manglende vaksinasjon og immunitet koster samfunnet og staten milliardbeløp hvert år.