Hans Andreas Limi (FrP): Kan statsråden redegjøre for hvilke konkrete omstendigheter ved sakens karakter som gjør det rimelig å beregne oppsigelsestiden fra 01.01.24 for nylig avgått sjef for Nasjonal sikkerhetsmyndighet, og mener statsråden det er naturlig at det offentlige – det vil si norske skattebetalere – skal betale for en avgått leders mediehåndtering etter avgangen i en sak som dette?
Begrunnelse
Det vises til nettsak hos Nettavisen av 22.12.23 hvor det fremgår at Justis- og beredskapsdepartementet har forlenget oppsigelsestiden til nylig avgått sjef for Nasjonal sikkerhetsmyndighet med en måned. Deler av nettsaken hitsettes:
«Justis- og beredskapsdepartementet har imidlertid forlenget oppsigelsestiden med nesten én måned. Nystrøm har en årslønn på 1.569.785 kroner, får Nettavisen opplyst.
Dermed får Nystrøm nesten en halv million kroner i etterlønn. Med vanlig oppsigelsestid på tre måneder, ville etterlønnen utgjort 392.446 kroner. Nystrøm leverte inn en skriftlig oppsigelse 8. desember med ønske om å fratre stillingen øyeblikkelig.
«Vi anser hennes arbeidsforhold i NSM som avsluttet 8. desember og bekrefter at hun ikke har arbeidsplikt i oppsigelsesperioden,» skriver Justisdepartementet til Nettavisen.
Departementet bekrefter at ordinær oppsigelsestid er tre måneder, men har besluttet å forlenge perioden. «Departementet har kommet til at det er rimelig å beregne oppsigelsestid fra 1. januar pga. sakens karakter og at Nystrøm også har brukt en del tid på pressehenvendelser m.m. i forbindelse med situasjonen. Nystrøm vil derfor få ordinære lønnsutbetalinger til og med mars og vanlig sluttoppgjør etter dette.»
«Departementet må orienteres når Nystrøm inngår avtale om nytt arbeidsforhold, slik at vi kan vurdere eventuell karantene og saksforbud,» skriver Justis- og beredskapsdepartementet.
Nystrøm har stått i en enorm mediestorm fra dag én og har hyret inn en kostbar PR-rådgiver for å håndtere pågangen.»