Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.
Dokument nr. 15:953 (2023-2024) Innlevert: 18.01.2024 Sendt: 18.01.2024 Besvart: 26.01.2024 av helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol
Seher Aydar (R): «Gjennom den varslede forebyggings- og behandlingsreformen vil regjeringen komme nærmere tilbake til behandlingstilbudene til personer med rusmiddelproblemer», skriver statsråden (9.10.23) på spørsmål om framtiden til rusbehandlingsenheten Tronvik som står i fare for å bli nedlagt på styremøte 25. jan. Betyr det at døgntilbud som på Tronvik ikke har plass i den varsla reformen eller er det en fare for at Tronvik legges ned, men blir gjenoppretta som følge av at slike behandlingstilbud blir videreført og når lanserer reformen?
Ingvild Kjerkol: Jeg kan forsikre representanten Aydar om at jeg følger nøye med på at de regionale helseforetakene sørger for å ha tilgjengelige og gode tilbud til pasienter med psykiske lidelser og/eller rusmiddelproblemer.Det er de regionale helseforetakene som har ansvaret for å sikre tilstrekkelig kapasitet slik at pasientenes rett til forsvarlig behandling sikres, og det er også helseforetakene som fatter enkeltbeslutninger om kapasitet ut ifra behov og tilgjengelige ressurser. Dette løses både gjennom tilbud i egne helseforetak og gjennom avtaler med private leverandører. Dersom situasjonen skulle tilsi det, vil helseforetakene på kort varsel enten øke kapasiteten i egne helseforetak, utvide gjeldende avtaler med private leverandører eller inngå nye avtaler. Mitt overordnede oppdrag til de regionale helseforetakene er å styrke psykisk helsevern og rusbehandling, herunder å bygge opp basistjenester innen tverrfaglig spesialisert rusbehandling (TSB) i alle helseforetak, samt holde ventetider nede og gjennomsnittlig kortere enn for annen sykehusbehandling. For 2024 har jeg innført et nytt krav til de regionale helseforetakene om at veksten i ressursbruken både til psykisk helsevern og rusbehandling skal være høyere enn veksten i de generelle bevilgningene til sykehusene. I tillegg skal den polikliniske aktiviteten både innen psykisk helsevern og rusbehandling være høyere i 2024 sammenlignet med 2023. Disse to kravene har jeg stilt for å sikre at psykisk helsevern og TSB skal styrkes.Som nevnt i mitt svar på ditt spørsmål nr. 22 vil regjeringen gjennom den varslede forebyggings- og behandlingsreformen komme nærmere tilbake til behandlingstilbudene til personer med rusmiddelproblemer. Jeg viser ellers til mitt svar på spørsmål nr. 696 fra representanten Silje Hjemdal.