Mona Fagerås (SV): Nylig sa næringsministeren at «Brudd på menneskerettigheter er ikke akseptabelt og det er ikke ønskelig at det offentlige tildeler kontrakter til virksomheter som begår, eller bidrar til, slike brudd». Norske tog inngikk i 2021 en kontrakt om togkjøp fra selskapet Alstom. I 2020 ble Alstom lagt til FNs liste over selskap som opererer i okkuperte områder i Palestina.
Med dette og de siste måneders krigshandlinger mot palestinerne som bakgrunn, hvordan stiller samferdselsministeren seg til kontrakten mellom Norske tog og Alstom?
Begrunnelse
Norske tog inngikk i 2021 en avtale med selskapet Alstom om kjøp av opp til 200 lokal- og regionaltog til Norge. Alstom har datterselskaper på Vestbredden og i Øst-Jerusalem. Dette har vært kritisert av flere, blant annet av LO som har uttalt at det er dypt problematisk at et statseid norsk selskap handler med selskaper som driver forretninger i israelske bosettinger. Norske tog viser manglende vilje til å etterleve anbefalinger fra United Nations Guiding Principles on Business and Human Rights (UNGP), om at staten skal sikre respekt for menneskerettighetene i sine anbudsprosesser.
De siste måneders krigshandlinger mot palestinere på Gaza-stripen og overgrep mot palestinere på Vestbredden problematiserer denne kontrakten ytterligere. Det er svært bekymringsverdig at et statseid norsk selskap har bånd til en bedrift som profitterer på okkupering på Vestbredden.