Silje Hjemdal (FrP): Er statsråden bekymret for det økende hatet mot jøder i det norske samfunn, og vil hun sikre retten til å gå med paroler på kvinnedagen til støte for israelske kvinner som ble voldtatt under Hamas’ terrorangrep på Israel, i likhet med de som har andre lovlige paroler?
Begrunnelse
Vi har sett flere uheldige situasjoner den siste tiden der mennesker som viser støtte til Israel eller det jødiske samfunnet blir utsatt for vold, hets og utestengelse. Bare på 8. mars alene var det flere uheldige hendelser. En mann i 50-årene som holdt et Israelflagg ble i Sandefjord innlagt på sykehus etter å ha bli angrepet av 10-15 unge voksne med minoritetsbakgrunn. I Oslo ble paroler med støtte til israelske kvinner som ble voldtatt under Hamas` terrorangrep fysisk utestengt fra å være med på å markere kvinnedagen. Til NRK omtaler innsatsleder i Oslopolitiet Tore Barstad situasjonen på følgende måte.
• I dag er det 8. mars og kvinnedagen og det skulle gå et tog med ulike paroler gjennom Oslo sentrum. Det var cirka 6 000 som møtte opp på Youngstorget, og blant dem ei støttegruppe for israelske gisler.
• De ble fysisk hindret av andre deltagere i toget, og de fikk etter hvert beskjed av arrangementskomiteen om at de ikke fikk delta i toget med de parolene som de hadde, opplyser han.
• Nå ble de fysisk hindret i å delta i toget, så sånn sett oppnådde både 8. marskomiteen og de andre som var motstandere det som var formålet. Det er likevel trist for politiet å se at kvinners rettigheter ikke blir ivektlagt, uansett hvem man tilhører.
Det er et demokratisk problem om ikke alle sider kommer til i samfunnsdebatten uten å måtte frykte å utsettes for vold eller hets.