Cato Brunvand Ellingsen (SV): Hva gjør regjeringen nå og hva mener statsråden vi sammen kan gjøre for å motvirke de forskjellene som VG artikkelen viser og for å sikre like muligheter for barn og unge i idretten, uavhengig av i hvilket område en vokser opp i?
Begrunnelse
I artikkelen «Klasse-forskjellen» skriver VG om de store forskjellene i muligheter for barn og unge i ulike deler av Oslo til å drive med og satse på idrett, og da særlig fotball. Artikkelen peker på en rekke viktige moment, inkludert forskjeller i mulighetene til å bli fotballspiller på toppnivå. «Nåløyet for våre barn er mye, mye trangere enn for vestkantbarn. Dessverre,» sier Aram Meradi fra Holmlia Sportsklubb. Holmlia ligger i Søndre Nordstrand der omtrent 30 % av alle barn kommer fra husholdninger med vedvarende lavinntekt.
Som eksempel viser VG til antall baner med varme. Forskjellene mellom nabobydelene Nordstrand og Søndre Nordstrand, to bydeler med store demografiske forskjeller, er slående. Nordstrand har 7 baner med varme, Søndre Nordstrand ingen. Artikkelen i VG er ikke overraskende for idretten og heller ikke for oss politikere, sikkert ikke for statsråden heller, men den viser at det er nødvendig med politisk handling.
Fotball og fotballbanene er viktige arenaer i mange barns oppvekst. Idrettslagene gjør en uvurderlig innsats for å kompensere for sosial ulikhet. Banene brukes svært mye, og blir fort slitt. Det er nødvendig med særskilt satsning på levekårsutsatte områder av byene. Statlige midler, inkludert tippemidler, og andre satsninger trenger ekstra søkelys på levekårsforskjeller og byområder.
Lenke til sak i VG: https://www.vg.no/sport/fotball/i/Mox5Mm/barnefotball-i-oslo-er-det-lommeboken-som-avgjoer-hvem-som-blir-gode?fbclid=IwZXh0bgNhZW0CMTAAAR1Z3xTyQl4aGII5VsAm2QtSFWszgZtJLU6T4ZKjXUTxk0yFfsbHZNHOgUA_aem_ATtYJ4GVdewj6bCGkPZstijIXdU4ySr4SuepZfn5ZncYwk7sVk1tngbacnZRfN7bgHFGHvVLFQWdCtE6o0yiD-Jj